DELA

Ångmaskinen sätts igång i dag

Från och med i dag sätts ångmaskinen på Ålands sjöfartsmuseum igång mellan klockan 10.30 och 13.00 varje tisdag och lördag.

– Föreningen Tvärstyckarnas medlemmar förevisar ångmaskinen för besökarna. Det är en spännande upplevelse både för ögat och för örat när kolvarna i trippelexpansionsångmaskinen rör sig, skriver Sjöfartsmuseet i ett pressmeddelande.

Trippelexpansionsångmaskinen byggdes av Plenty & Son Ltd i Newbury, England 1920 och har 250 hästkrafter. Maskinen kom först till Bristol, där den användes för manövrering av slussportarna i Bristolkanalen. Därefter satt den i den flytande pontonkranen Mammoth, som tjänstgjorde i bland annat Rotterdam och Oxelösund. Den sista arbetsplatsen var i en kran på Finnboda varv i Stockholm.

– Ångmaskinen var i mycket dåligt skick när den införlivades i Sjöfartsmuseets samlingar. I elfte timmen kom en grupp entusiastiska och kunniga volontärer till Sjöfartsmuseets undsättning, de flesta av dem fartygsmaskinister. De tog sig an renoveringen, och tack vare dem kunde ångmaskinen bli en del av Sjöfartsmuseets basutställning. (ke)