DELA

Ålänningar bakom kulisserna i Rampfeber

På lördag har komedin Rampfeber eller kaos i kulisserna premiär på Wasa teater.
Regissör är Arn-Henrik Blomqvist och Maria Antman är scenograf.
Pjäsen har utnämnts till en av tidernas roligaste pjäser, skriver Wasa teater på sin hemsida.
– Det handlar om en teatergrupp som sätter upp en fars, så det blir en slags pjäs i pjäsen. Alltihop börjar med genrep och kaos, så där som det kan vara i verkligheten också. I den andra akten har ensemblen spelat pjäsen ett tag och befinner sig på turné. Publiken får följa med föreställningen bakifrån, vi har så att säga vänt på kulisserna, säger Maria Antman.


Igenkänningsfaktorn
Hon har själv jobbat med teater i många år och tycker det roliga ligger dels i igenkänningsfaktorn, dels i karaktärernas privata konflikter.
– Publiken ser hur konflikter och underliggande relationer påverkar den ”dåliga” farsen de samtidigt spelar. Mycket går att känna igen från verkligheten.
Som scenograf har arbetat med just den här pjäsen inneburit en ny vinkel.
– Eftersom jag kan föreställa mig hur en annan scenograf satt upp kulisserna till farsen som spelas, får jag som scenograf för omväxlingens skull spela en roll. Även om jag inte konkret befinner mig på scenen under föreställningen, har jag gått in i en slags roll under min arbetsprocess.
Det är första gången Arn-Henrik Blomqvist och Maria Antman jobbar ihop.
– Arn-Henrik har satt upp 80 produktioner, så han har ett säkert grepp. Han kan sitt jobb.
I rollerna ses Johan Aspelin, Harriet Abrahamsson, Jonas Bergqvist, Per Ehrström, Lina Ekblad, Dennis Hansson, Carola Sarén, Göran Sjöholm och Maria Udd.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax