DELA

Åländskt konsthantverk på Design Forum

”Kraftfullt”, utställningen med finlandssvenskt och åländskt konsthantverk som visade i Eckerö post- och tullhus i somras, har nu nått Helsingfors. Åtta åländska konsthantverkare finns med. Vernissage blir det på Design Forum Finland den 1 mars.
Det är sammanlagt 23 konsthantverkare som deltar i den jurybedömda utställningen. Deltagarna vaskade fram av industridesignern Camilla Moberg, industridesignern och silversmeden Mikael Nygård, samt textilformgivaren Elina Rebers. Omkring 350 alster av ett sjuttiotal konsthantverkare hade sänts in.
Målsättningen med projektet har varit att uppmuntra hantverkarna till nyskapande och produktutveckling samt till utökade kontakter och nya nätverk. Enligt juryn visar utställningen arbeten som representerar ”en lyckad kombination av bra hantverk och god formgivning, är överraskande och aktuella samt speglar nutida värderingar”.
”Kraftfullt” är ett samarbetsprojekt mellan hantverksföreningarna i Nyland, Åboland, Österbotten och Åland, där Ålands slöjd- och konsthantverk representerar den åländska delen.
De åtta ålänningar som finns representerade på utställningen är. Ilse Berg (vävalster), Peter Lindberg (träarbeten), Eva-Len Mattsson (stickat), Helena Eriksson (tovat), Tanja Sporman-Karlsson (smidesarbeten), Siv Linney och Simon Linney (keramik) och Synnöve Norström (täljda fåglar).
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm