DELA

Åländskt i litterär bakficka på lördag

En ”litterär bakficka” bjuder Ålands litteraturförening på även i år under Mariehamns litteraturdagar.
Alla kan inte – eller vill inte – gå på supén i stadsbiblioteket utan samlas under friare former med åländska skrivare. I år håller man till på restaurang Pommern. (På bilden Ann-Louise Fogelström och Carina Karlsson i litterturföreningen.)
När den alternativa lördagskvällen kom till för ett antal år sedan var det för att det var ett sådant tryck på supén i stadsbiblioteket. Numera har litteraturföreningens kväll blivit ett populärt evenemang som står stadigt på egna ben och lockar bra med deltagare år efter år.


Litterärt kalas
Enligt Ann-Louise Fogelström i litteraturföreningen skall man i år bjuda på ett riktigt kalas, ett litterärt smörgåsbord.
I programmet medverkar Eeva och Carl-Adam Hæggström som ju är aktuella med sin åländska flora. Håkan Kulves skall berätta om sin bok ”Travestier och bryderier” och Kaj Forss presentera sin kokbok.
– Forss gör också en landgång som förrätt och trots att det inte är något mattvång är det bra att förhandsboka för den som avser att äta, säger Fogelström.
Till kokboksprat och mat passar också Lola Karlsson som skall framföra en del av sina finurliga snapsvisor.


Smakprov ur romaner
Smakprov ur ännu icke utgiven litteratur blir det också. Leo Löthman skall läsa ur en ny roman som kommer senare i år och det blir också läsning ur en kommande roman av Sonja Nordenswan.
Poesi blir det med Doris Ingman, som tog hem fjolårets Poetry Slam, och unga lyceisten Kristofer Eriksson, även han Poetry Slam-deltagare.
Medverkar gör också barn- och ungdomsboksförfattaren Åsa Lind och litterär gäst från Åbolands litteraturförening är Heidi von Wright.
Det är fri entré till den litterära bakfickan och konferencier är Kurt Lindbom.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax