DELA
Foto: Stefan Öhberg

Åländskt huskoncept ska förändra vårt sätt att bo

Hemmet är vår trygga punkt – men kan också tvinga oss att ge avkall på vår frihet.

Den nya utställningen Welcome home – eller Välkommen hem på svenska – utforskar hur vårt hem egentligen påverkar vårt liv och hur vi begränsas av dess brist på flexibilitet.
Welcome Home är ursprungligen namnet på projektet Snailhouses bidrag till utställningen Time – Space – Existence som hölls mellan maj och november 2016 i Palazzo Bembo i Venedig. Utställningen ingick som en officiell del av 2016 års Venedigbiennal, Biennale di Venezia, som är en internationell utställning för samtida konst.

Snailhouse är en åländsk arkitektidé som går ut på att utmana idén om hemmet som något statiskt och oföränderligt. Projektteamet består bland annat av medarbetare från Arkitekt Michael Donalds och Nipås direktör Marcus Mangwana Haagendahl.

Snailhouse består av flera husmoduler i olika storlekar och former. Tanken är att man ska kunna kombinera och lägga till och ta bort delar allt eftersom behoven i livet förändras.

– Det är lite som när man köper en bokhylla. Man använder den som den är så länge man behöver och när behoven ändras köper man till eller tar bort delar. Man köper sig helt enkelt ett rum, säger arkitekten Michael Donalds.

Utställningen håller öppet mellan 31 mars och 21 april på Kulturhistoriska.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!