DELA

Akvareller med dramatisk accent i Eckerö

Det är känslor och till och med dramatik i Anette Gustafssons akvareller.
Ett temperament som passar utmärkt för de arbeten med skog som tema som hon nu visar i galleriet vid Café Lugn och ro vid Eckerö Post- och tullhus.
Man kunde kanske förvänta sig att Anette Gustafsson skulle måla vackra skärgårdslandskap eftersom hon sedan många år tillsammans medmaken Christian Kull ansvarar för gästhamnen och driver caféverksamhet ute på Rödhamn.
Avbildande konst med solglitter på vågorna, ligger dock inte för Anette.


Känns i magen
– Jag bygger upp mina bilder känslomässigt och känner i magen när jag fått fatt på den rätta stämningen. Jag söker helt enkelt någon form av närvaro. Platsen där jag befinner mig kan ha betydelse men inte så mycket ljuset eller färgerna., förklarar hon.
I de målningar som hon nu visar i Eckerö kan man få en känsla av att vindpinade granar eller dimhöljda skogslandskap, det dramatiska i naturen, ligger henne närmare.


Breda moddlare
Hon använder sig gärna av det stora formatet eftersom det passar hennes stil.
– Jag har aldrig målat med små penslar utan använt breda moddlare och låtit färgen flöda.
Inspiration till det skogstema som hon målat i vinter har hon fått hemma i Norrtälje där hon bor vintertid.
– När jag lämnat vår dotter på lekis har jag vandrat hem till min ateljé genom en stor skog, berättar hon.


Målar på vintern
Målar gör Anette på vintern. Somrarna på Rödhamn är så fyllda av arbete med gästhamnen och caféet att det inte finns tid över för något konstutövande.
– Tidigare – innan vi hade barn – stannade jag ofta kvar ett par månader på hösten ute på Rödhamn och målade men numera gör jag det i min ateljé i Norrtälje.
Anette Gustafsson är autodidakt, självlärd som bildkonstnär, men har redan hunnit måla på heltid i sjutton år. Hon har också hunnit hålla en hel rad med utställningar.
Förra sommaren ställde hon ut på Galleri Skarpans i Mariehamn och just nu är hon också aktuell med en utställning tillsammans med textilkonstnären Anna Segelman på Pellas i Lemland. De senaste åren har hon haft ett litet galleri på Rödhamn och där kan man i sommar se hennes akvareller.


Akvarellbok
Förra sommaren gav hon ut akvarellsamlingen ”Loggbok från Rödhamn”.
Vernissage på utställningen i Eckerö är det på söndag, den 5 juli, kl. 14-16 och utställningen kan sedan ses till den 31 juli.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax