DELA
Foto: Stefan ÖhbergSPEND Hur mycket pengar spenderar filmbolagen lokalt när de spelar in på Åland? Det ska beaktas när bolagen söker landskapets produktionsstöd, tycker en arbetsgrupp. Bilden togs vid inspelningarna för dramat "Djävulens jungfru" i Geta.

60 000 euro för mediaprojekt

60 000 euro för ett film- och mediaresurscentrum ingår i landskapsbudgeten.

Arbetsgruppen för ”FilmÅland” tillsattes efter att landskapet i fjol blev medlem i Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Gruppen har lagt fram ett förslag som stöds av landskapets kulturdeligation.

Centret blir en fristående enhet, i början under landskapsregeringen och senare under en ny organisation eller förening med branschfolk i ledningen. Satsningen gäller all audiovisuell media, inte bara traditionell film och tv.

Arbetsgruppen föreslåer att centret får två avdelningar:

Ett resurscentrum skapar en mobil mediaverkstad med utbildning för allmänheten och fortbildning för professionella filmarbetare och lärlingar.

Ett produktionscentrum ansvarar för finansiering och en filmkommisson.

Filmkommissionen produktionskoordinator blir den som filmare vänder sig till om man vill spela in på Åland. I dagsläget är mottagandet varierande beroende på vilka aktörer filmmakarna kommer i kontakt med, skriver arbetsgruppen.

Produktionscentret får en given summa varje år för produktionsfinansiering. De fördelas mellan en eller flera produktioner utgående marknadsföringsnyttan, visningsrättigheter och ”spend” – hur mycket av pengarna filmbolaget lämnar efter sig på inspelningsplatsen i löner, catering, logi och andra utgifter.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!