DELA

Öppet brev till Nya Ålands nya chefredaktör

Hej Chefen! Trevligt att ha dig ombord! Hoppas att du ska trivas som kapten för Ålands bästa tidning.
Låt mig först säga detta: Jag såg direkt att du är rätt man för jobbet. Inte för att vi någonsin har träffats, men det starka och manliga sätt du poserade på i det där Nyanreportaget markerade klart och tydlig att ”här kommer en bredaxlad, ståtlig man som vet vad han vill och som inte är rädd att säga det!” Det var underbart att se, Jonas. Får jag kalla dig Jonas? Eller Jompa? Jojje? Nja, det kanske är att gå lite för långt.

Innan jag kommer till mitt egentliga ärende, Jonas, vill jag bara passa på att berömma dig. Jag hörde att du har varit redaktör för Aftonbladets bilbilaga. Vilken fantastisk slump!
Just den bilagan är mitt absoluta favoritalster genom tiderna. Du kan fråga vem som helst av mina vänner och de kommer att säga: ”Fred? Ja, honom ser man aldrig utan en Aftonbladets bilbilaga under armen!” Speciellt de nummer som du redaktörade för.

Nåväl. Nu till saken. Med en ny chef kommer ofta förändringar. Jag är övertygad om att du har en rad förändringar du planerar att ta i tu med så fort du får lite arbetsro. Och det gör du helt rätt i. Jag själv älskar förändringar. Du kan fråga vem som helst av mina kompisar och de kommer att säga: ”Fred? Oj. Den mannen älskar förändringar. Han ser inte likadan ut två dagar i rad. Det enda man med säkerhet kan säga är att han alltid kommer att ha en Aftonbladets bilbilaga under armen.”
Men det är klart. Saker som funkar ska man inte ändra på. Jag vet inte om du vet det, Jonas, men jag fick TVÅ berömmande sms i Nyans mess-spalt i veckan. TVÅ! (Tro inte på folk som påstår att det är jag själv som har skrivit dem.) Det vore väl synd att ändra på, tja, till exempel den här sidan. Speciellt nu när redaktionen har lagt ner så mycket jobb på ny layout och allt.

Men jag vill också poängtera att jag är flexibel. Fråga vem som helst av mina vänner och de kommer att säga: ”Fred? O ja, han är så flexibel att han vajar när det blåser.” Det är viktigt för mig att du känner till det. Om du inte gillar det jag gör nu kan jag förändras. Jag kan skriva om motorsport. Jag kan ge trevliga matlagnings- eller träningstips.
Jag kan skriva något andligt. Jag kan till och med tänka mig att skriva in de där showview-koderna i tv-tablån – fast oss emellan, Jonas, vem använder egentligen dem? Har du någonsin hört talas om någon som visar upp sin nya videoapparat och skryter med att ”den har showview”? Egentligen kunde ni ta bort de där koderna helt. Fast det vet du förstås bäst, Jonas, det vore förmätet av mig att sitta här i Västerås och påstå att Åland inte behöver showview, eller att låtsas veta mer om teknologi än en av Europas kunnigaste tidningsmakare.
Slutligen, Jonas, vill jag bara säga att jag tror att detta kan vara början på en lång och underbar vänskap.
Din för alltid,
Fred.

PS. Jag gillade verkligen din blåa skjorta på bilden i Nyan.
PS2. Hoppas det inte blev för mycket med blommorna och chokladen. Man vill ju inte verka fjäskig.
PS3. Om jag vore du skulle jag se upp med den där Orre. Hon verkar vara lite lömsk.