DELA
Foto:

Litet gullig är han, vår Harry

Knappt har nyheten briserat att allas vår Nina lämnar Nyan för politiken så önskar Harry Jansson lycka till. Så skall tonfallet vara inom åländsk politik!

Förstår jag honom rätt så är han mer glad över att Nina lämnar Nyan än att hon ger sig in i politiken, men i alla fall. Och när han skriver att det var Ninas förtjänst att det gick så bra för sossarna i förra valet så är det också av vänlighet. För det han egentligen vill säga är att det var hennes fel att han inte kom in, men det skulle låta så negativt.

Men det verkligt intressanta är i alla fall hans avslöjande att ett antal partiledare före förra valet planerade att få Nina avstängd från Nyans ledarsida. Jag utgår ifrån att Harry Jansson satte stopp för såna funderingar. Som gammal publicist vet han hur det fungerar, det vill säga dåligt.

Journalister håller ju ihop, visst är det så Harry Jansson brukar hävda, så partiledarna hade fått den samlade åländska journalistkåren emot sig. Hellre en Nina på Nyan är skogen full av arga journalister.

Litet lätt konfunderad är jag över Harry Janssons korta minne. Eller så har han rätt och slätt blivit en ny människa. För inte så länge sen förfasade han sig över bristen på journlistisk etik (någonting i den stilen). Men som chefredaktör på tidningen Åland skröt han med att tidningen minsann inte lät sådant stoppa sig.

Nu är det Ninas ”oförtäckta stöd” till sossarna som stör. Inte har jag reagerat på att det skulle vara så rysligt oförtäckt, men jag kanske är mindre känslig. Däremot minns jag tydligt att jag i tiden reagerade på Harry Janssons kraftiga marknadsföring i tidningen Åland av Ålands framtid. Sen kom det fram i ett brev att Harry var med och startade partiet. Medan han var chefredaktör. Eller minns jag fel?

Att en gör någonting tokigt betyder naturligtvis inte att det är fritt fram för andra att göra samma sak. Men ni som var partiledare på den tiden, visst funderade ni då på hur ni skulle få bort Harry Jansson? Det var kanske rentav så att ni lyckades, för han steg ju av. Vem vill avslöja den komplotten?

Det jag egentligen vill ha sagt är att jag stöder redaktionen på radion när de vill ha en redaktionschef utan politisk vd-koppling. Det här med Nina och Harry kom emellan.

Den som sitter på politiskt förtroende måste anpassa sig till de politiska vindarna – om hon vill ha jobbet kvar.

Jag har jobbat inom kommersiella medier hela mitt liv, men jag älskar public service. Gå inte och förstör nånting!

Harriet Tuominen