DELA

Inte för att jag är kolumnist, men här kommer veckans kolumn

Nästa nummer av svenska tidningen Nöjesguiden har ett snyggt, helsvart omslag som pryds av en enkel, vit textrad:
”Jag är inte rasist, men … ”
Man kan bara applådera ett temanummer om antirasism. Snyggt av Nöjesguiden. Heja.

Samtidigt blir jag så provocerad av den där meningen. I elva fall av tio är personen som yttrar den, om inte rasist så i alla fall främlingsfientlig, förintelserevisionist eller medlem i föreningen Bevara vår hembygd rågblond.
”Inte för att jag är rasist, men nog är somalier rätt ointresserade av att jobba. Se bara på thailändarna, hur duktiga de är på att öppna restauranger. Och de har ju så flinka och fina fingrar.”
Man tar avstånd från en företeelse (rasism) i den första satsen, för att sedan omfamna samma företeelse (rasism) med hull och hår den i den påföljande bisatsen. Det är rent korkat.

Än mer korkat är att så många människor tycker att ett påstående av den typen är vattentätt. De köper ett rasistiskt resonemang bara för att det inleds med ett förnekande. Som om det skulle förlåta skiten som kommer i meningen efter.
Jag är så in i snoret trött på det. Och jag är säker på att de flesta av er också är det. Därför tänker jag nu komma med några förslag på moteld, som ni gärna får ta del av och sprida vidare.
Jag ger er således en lista över saker ni också kan säga att ni inte är. Servera gärna ett eller flera av de motsägelsefulla argumenten till vänner eller ovänner som påstår sig ”inte vara rasister, men” – eller hitta på egna.

%u2022 Inte för att jag är charkuterist, men det bereder mig ändå en våldsam njutning att försörja mig på att stå bakom den här kött- och korvdisken och skiva upp, stycka och sälja charkprodukter till folk.
%u2022 Inte för att jag är violinist, men det vore perfekt om du kunde flytta på dig lite grann så att jag har rejält med armbågsutrymme här i orkesterdiket när det är dags för min violinsonat.
%u2022 Inte för att jag är semaforist, men jag kommunicerar enbart genom att vifta med symbolbärande små flaggor.

%u2022 Inte för att jag är tandhygienist, men kan du vara vänlig och öppna munnen lite mer så att jag kan kratsa bort lite tandsten från en av dina molarer, det vill säga en av dina bakre kindtänder.
%u2022 Inte för att jag är turist, men har du lust att ta min kamera, hålla i min chipskeps och ta en bild på mig och min fru när vi står framför den här fyrmastade barken ni i lokalbefolkningen verkar kalla Pommern?
%u2022 Inte för att jag är onanist, men …  aaaåååårrrh!

%u2022 Inte för att jag är papist, men kan du vara snäll och vakta min påvemobil medan jag tar min krucifixförsedda korsstav och min påvehatt och håller ett skröpligt tal för Vatikanen?
%u2022 Inte för att jag är Franz Liszt, men jag skrev faktiskt orkesterverket Totentanz 1849 och jag dog 1886 i Bayreuth i Tyskland.
%u2022 Inte för att jag är numerolog, men 56!
%u2022 Inte för att jag är surrealist, men den där påfågeln är en rackare på foxtrot, eller hur min bäste stronk?

Inte för att jag är exhibitionist, men sprid gärna vidare den här texten till ”ickerasister” och glöm inte att berätta att det är Fred Forsell, född 20 juli 1971, som har skrivit den.