DELA

Förbaskat också, Igge!

Igår, under högtidliga former, klev Björn Ranelid ut på sin fina balkong inför en samlad presskår. I sina brunbrända, lite läderartade händer, höll han en pamflett. Ursprungstanken var att han skulle ta bladet från munnen och avslöja hur han ämnade hantera sin fortsatta medverkan i Melodifestivalen, efter all mobbning av honom och hans insats.
Men i stället kastade han pamfletten och höll ett brinnande anförande om Igge Holmberg och den så kallade ”parasitaffären”. Och journalisterna jublade. Ranelid tog kraftfullt avstånd från Igge, från Åland och från allt vad åländskhet innebär. Han hånade Ålandsmodellen som lösning på internationella konflikter. Han ifrågasatte skötbåtarnas sjöduglighet. Han berättade hur ful han tycker den åländska dialekten är. Han sade saker om statyn ”Mannen vid ratten” som var så grova att jag inte ens kan återge dem här.
Och han använde inte ordet ”kärlek” en enda gång, vilket aldrig förr har hänt i Björn Ranelids liv.

Men vet ni. Ingen i journalistkåren var förvånad. För de senaste dagarna har Igge-gate dominerat svensk press. Tidningarna har skrivit kilometervis, Rapport har lagt in extrasändningar en gång i timmen.
Förbaskat, Igge.
Hur kunde du?
Ditt tanklösa agerande har sabbat allt. Förhållandet mellan Sverige och Åland är nu värre än det mellan Israel och Palestina. Alla mina svenska vänner har slutat prata med mig. Jag får inte längre sitta vid mitt skrivbord på jobbet, utan har förvisats till en skrubb i budcentralen där min huvudsakliga uppgift, förutom att få stryk, är att ta hand om cykelbudens svettiga tajts.
Bara under gårdagen fick jag inkassera två hårda smockor, en pungspark, två riktigt hårda ord, ett tjuvnyp och inte mindre än tolv gliringar. Det sved i själen. Hur kunde du, Igge!
På min sons dagis har de nu lagt in bränning av åländskt hantverk som en daglig punkt mellan fruktstunden och sagomyset. Lasse Berghagen har dragit igång en turné med kända musiker, som han kallar ”Stockholm i mitt hjärta – Åland i den där bruna högen som bildas under mitt utedass”. Den svenska Jehovas vittnen-grenen har slutat prata om Gud och börjat prata om hur man bäst förgör Åland – och nu blir de insläppta hos folk.

Men inte nog med det. Det har inte bara skurit sig totalt mellan Åland och Sverige, Igge. Nej att Åland och Sverige står på randen till ett krig är bara början. Ditt tanklösa handlande har dessutom förstört relationerna mellan Åland och skäggiga män i hela världen. Efter att skandalen uppdagades och blev en global nyhet har män i hela världen börjat raka av sina skägg, talibanerna inräknade. De vill inte längre förknippas vare sig med skägg eller med Åland. Det är inte klokt, Igge, hur kunde du! Zach Galifianakis utan skägg är helt enkelt inte Zach Galifianakis!
Det är inte längre tryggt att vara ålänning här i Sverige. Jag rör mig i skydd av mörkret, stjäl mat från restaurangernas soptunnor och sover under broar. Medan jag skriver det här håller jag på att omringas av en aggressiv folkhop. Nu fick jag ett slag på axeln. Det gjorde ont.
Om ni aldrig hör av mig igen vet ni vad som hänt.
Förbaskat också, Igge!