DELA

”Att hota en kvinna”

Det krävs en alldeles speciell sorts man för att våga hota en kvinna. Eller hur?

Fast ”våga” är knappast rätt ord. För det handlar ju inte om mod. Speciellt inte när hoten sker anonymt, per mejl eller annan fuskigt ospårbar teknologi. Då är det feghet. Feghet, uselhet och fulhet. Och stank.

Jag har länge funderat på hur man ska uppmärksamma de här fega och fula männen på bästa sätt. Jag har funderat och funderat, och likt professor Balthazar har jag gått fram och tillbaka i min lägenhet – tills idén plötsligt uppenbarade sig:

Det ska ju såklart göras med en sång. Gärna en stulen sång, för att symbolisera det fega och fula med männen som tillägnas den.

Jag valde ”Att angöra en brygga”.

Jag önskar att jag kunde säga att Tage Danielsson kom till mig i en dröm och sa: ”Fred, jag ger dig rätten att ta min låt och göra om den lite, det förtjänar de där gubbäcklen”, men det gjorde han dessvärre inte. (Men om han hade gjort det hade jag antagligen ställt motfrågan: ”Skrev inte du och Hasse den tillsammans, vore det inte lättare om Hasse bara ringde och sa att jag fick ta låten och göra om den lite, jag menar, han lever ju?” Och då hade Tage kanske kontrat med ett sardoniskt: ”Asch, Hasse är så jävla grinig nuförtiden, det blir bättre så här.”

Nåja. Inget av detta har ändå hänt, så skit samma. Jag snodde låten i alla fall och gav den några nya ord, som antagligen skulle få Tage att rotera i graven och Hasse att frusta något riktigt surt om de fick reda på det. Så snälla, även om jag gjorde mitt bästa, säg inget om:

”Att hota en kvinna”.

Den kan möjligen nynnas, vemodigt, till ”Att angöra en brygga”. Be någon du känner kompa på gitarr och sjung med. Jag passar på att ta helg medan ni försöker trassla er igenom texten och hitta felaktigheter i kompositionen. Hej.

Åh, ni fantastiska män

som vet hur man hotar en kvinna

Ni som med råbarkad hand

Håller tjejer på spänn

Ni fega, ni fula, av hat är ni stinn

a

Som vet, hur man riktar ett hot

som sätter ett spår i debatten

Ni som med påhittat namn

låter rädslan slå rot

Ni som plaskar i grumligt vatte

n

Ack, den som kunde skrämma en Tess

tysta en Ann, kväsa en Siv

Ack, den som kunde med några mess

förstöra en Ninas li

v

Åh, ni fantastiska män

man önskar ni kunde försvinna

med allt ert pick och ert PACK

och sen aldrig igen

få träffa en enda kvinna