DELA

Är Sirpa Finlands argaste kvinna?

Det började med att jag googlade mig själv. Jag inser att de flesta normala narcissister slutade med sånt redan kring 2009, men jag gör det ändå. Några gånger per vecka.

När man googlar sig själv regelbundet vet man i förväg vilka länkar man kommer att få upp. Man kan rabbla dem på förhand, det blir som ett bekant mönster för ögat. I mitt fall: En Nyankrönika högst upp, sen en länk till Adlibris, därefter någon enstaka Ameliatext och lite längre ner en blogg som jag inte har uppdaterat sedan januari 2010.

Den där resultatbilden kan se likadan ut i månader – men ibland dyker det upp något nytt. Och det var det som hände när jag googlade mig själv nyligen. Ett nytt resultat, en länk till en tävling på Nyans facebooksida, där man – tadaa – kunde vinna min bok.

Jag klickade mig till Nyans Facebooksida, hittade tävlingen, plus en rad trevliga likes under den. Mmmm, härligt för egot.

Men: Där fanns också en sån där arg emoji. Den som skiftar i rött och har rynkade ögonbryn, den som man numera kan välja istället för en klassisk gillatumme. ”Jaha”, tänkte jag och försökte låtsas som om en stor kall Tengil-hand inte kramade om mitt veka hjärta, ”vem är det som är så arg på mig?”

Jag förde muspekaren över den arga emojin och upp ploppade ett okänt finskt namn: Sirpa Niemi.

”Jaha, Sirpa, vad i hemmetin samettipöxyt har jag gjort dig då”, tänkte jag och klickade mig in på hennes profilsida. Men där växte frustrationen ytterligare, eftersom den enda information som Sirpa avslöjar är att hon är pensionär och bor i sydöstra Finland.

”Man SKA inte googla sig själv”, muttrade jag och fortsatte istället att ströläsa på Nyans Facebooksida. Jag scrollade ner en bit och hittade en efterlysning: ”Nyan söker ålänningar med rötter i olika europeiska länder inför fotbolls-EM”. Trevligt. Sex personer hade gillat. Men även där fanns en röd, arg emoji med rynkade ögonbryn. Jag förde muspekaren över den, och ett namn poppade upp.

Sirpa Niemi.

Här började en teori ta form. Jag scrollade vidare till ett inlägg om ”Fight cancer and run”-loppet. Gillat av många, men också hatat av en: Sirpa Niemi, pensionär i sydöstra Finland. Nästa inlägg: ”Här är årets åländska studenter”. Jättemånga likes – hatat av en. Sirpa Niemi.

Nu får ni tänka er ett sånt där filmiskt montage med hetsig spänningsmusik, där jag sitter framför en dator och scrollar under stigande upphetsning/förvåning: ”Utflykt till Kobba Klintar”, avskydd av Sirpa Niemi, ”Löptävling på Brändö”, ilsken emoji av Sirpa Niemi, ”Ålands sjöfartsmusem bäst i landet”, föraktad av Sirpa Niemi, ”Åländska reser till Grekland för att hjälpa flyktingar” – Sirpa Niemi ger en skitarg emoji. ”Fyrtioårsjubileum för små söta scoutbarn i Finström”…

Ja, Sirpa Niemi, till och med den spottade du på. Det här är inte klokt. Hur kan man bli så arg? Hatar du Åland, Sirpa? Hatar du allt och alla? Finns du på riktigt, eller är du ett konstprojekt, en spam-bot, ett sjukligt virus? Hur kan du hata lopp mot cancer, söta scouter, volontärer i den grekiska övärlden? Är du Finlands argaste kvinna?

Men framför allt, Sirpa.

Varför tryckte du inte ”gilla” på min bok?

PS. Namnet Sirpa Niemi är ändrat… men inte så mycket.