DELA

Vi tar det på stort allvar

Med anledningen av artikeln i Nya Åland onsdagen den 1.11 angående trakasserier i Övernäs skola vill jag som skolans rektor kommentera.

En av stadsfullmäktiges ledamöter, Igge Holmberg, sade i debatten att 40% av skolans flickor får utstå ”sexuella trakasserier och annat hemskt”. Dessutom anklagar han skolans antimobbningsprogram för att vara ”hopplöst inadvekat”. Källan till påståendena är för mig oklar.

KiVa Skola är ett åtgärdsprogram mot mobbning, som utvecklades vid Åbo universitet. Programmet används också utanför Finland i flera länder, se www.kivaprogram.net/. Olika studier konstaterar att KiVa är en av de mest effektiva program som förhindrar mobbning.

Fakta är följande:

Varje år utvärderas elevernas upplevelse av situationen i skolan vad gäller mobbning, trivsel, lärarnas och hemmets förhållningssätt mot mobbning med mera.

Nytt för i år var att man frågade eleverna om deras erfarenhet av sexuella trakasserier. Det visade sig att 10% av flickorna och 11% av pojkarna upplevt ”oönskade kommentarer eller skällsord som handlat om kropp och sexualitet”.

Vi tar resultatet på stort allvar och därför har arbetet inletts tillsammans med elever, föräldrar och skolans lärare.

Med vänliga hälsningar

Antti Eriksson,

rektor Övernäs skola