DELA

Vi ska inte göra om Sveriges misstag

Nu verkar det som att åländska politiker fått för sig att det bästa som kan hända Åland är slå samman flera kommuner.

I Sverige har vi upplevt nackdelarna med detta sedan 1970-talet.

Det började 1971 med en sammanslagning, då samtliga tidigare landskommuner, städer och köpingar ombildades till enbart kommuner. Vilket innebar att alla mindre orter miste sitt självstyre.

Makthavarna i de mindre kommunerna ställdes inför ultimatum: Acceptera och få ett jobb i den nya kommunen, eller neka och du mister jobbet!

Det värsta som hände med kommunreformen var att demokratin flyttades från den lilla kommunen till centralorten. Allt för att pengarna.

I den lilla välmående stad som fanns där jag bor, snodde stora staden våra tillgångar och bildade en stadsdelsnämnd, där vi fortfarande hade ett eget bostadsbolag, egen förvaltning av gator med mera. Vi hade till och med närpolis, men de som styrde fanns inte nära oss. Förr kunde vi möta våra makthavare dagligen på gatan och diskutera eventuella problem och frågor.

Nu är alla dessa funktioner borta. Vi styrs av politiker långt bort. Vill vi ha tag i en polis så finns ingen. Vill vi ha kontakt med bostadsbolaget så tillhör vi en stadsdel långt härifrån.

Demokratin har försvunnit lång ifrån medborgarna. Pengar kan inte få styra allt. Jag vet att ni ålänningar har en stark ekonomi och behöver inte nedlåta er till politikernas galenskap.

Lyd ett gott råd:

Gå inte på detta!

Janne Skoog,

Torshälla, Sverige