DELA

Vi gillar balans i ekonomin

Vi fick nästan ”hundhuvudet i tidningen” i rubrikerna. Det framstod nästan som om det var ÅDs fel att skattesatsen bibehölls i Marihamn.

ÅDs röst stödde stadsstyrelsens förslag. Det var egentligen inte mer dramatiskt än så. Och tretton andra röstade också för stadsstyrelsens förslag om bibehållen skattesats och detta blev majoriteten.

Men vi känner ändå att vi vill förklara för våra väljare.

För en medborgare spelar det ju faktiskt inte så stor roll om skattesatsen sänks med 0,25 procent. För även om skatten inte sänks så är ju pengarna kvar i stadens kassa. De försvinner ju inte.

Om man inte frestas att öka utgifterna. Och det är vi emot. Vi vill ha balans i budgeten. Vi vill inte slösa.

Vi avgör varje fråga för sig. Vi för en sakpolitik, inte någon populism. Vi har vår åsikt, och även det sen visar sig att den store Hin Håle själv skulle ställa sig upp med sitt långa bock-skägg och säga att hen stöder förslaget, så står vi fast vid vårt beslut.

Vi fick, som ett mikoroparti, få nämndplatser. De flesta var dessutom vi fick med fel ”kön” så vi lånade ut dem till andra partier. Så vi kan inte påverka politiken i nämnderna, men vi har en plats i fullmäktige. I fyra år.

Och där kommer vi att vara väldigt restriktiva till utgiftsökningar. Ibland kanske vi kan påverka och då kan vi på det sättet medverka till att sänka skatten senare.

Det är alltså inte för att vi ”gillar skatter”, som valde att bibehålla skatten utan för att vi ”gillar balans i ekonomin”.

Andra partier påpekade att de hade flera ekonomer i sina led och att de visste enligt sina prognoser att staden skulle klara en skattesänkning under tre år. Vi inom Åländsk Demokrati hade 66 procent ekonomer bland våra kandidater. Vi är inte fulllärda, men vet åtminstone att det inte finns sådana kristallkulor.

Åländsk Demokrati – Mariehamn

Ulf Damsten

Stephan Toivonen