DELA

Vi accepterar inte mobbningen

SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds säger i media att terrorism blir en av valets huvudfrågor.

Han konstaterade på presskonferensen att det i Europa finns en begränsad grupp, till stor del bestående av andra generationens invandrare, framför allt från Marocko och Syrien, som hamnar i ett socialt träsk och därpå radikaliseras. Vi måste förbättra integrationen och även föra en diskussion om religioner. I den diskussionen får islam inte undantas.

Torvalds sade vidare att informationsutbytet mellan länder också måste förbättras i det terrorismförebyggande arbetet. Gärningsmannen i Åbo hade inte behandlats med silkesvantar om Finland hade vetat vad andra länder visste om honom.

Min fråga är: Kan vi föra denna debatt öppet och fritt på Åland?

Sanna Rayman tar i Expressen upp oskicket att höra av sig till åsiktsmotståndares arbetsgivare så fort någon varit dum, vilket förgiftar det offentliga samtalet.

Hon skriver om ett eskalerande oskick i svensk debatt om det politiska samtalets motsvarighet till att ”skvallra för mamma”, nämligen att höra av sig till åsiktsmotståndares arbets- och uppdragsgivare så snart någon varit ogenomtänkt eller kort och gott dum.

Och vidare ”Riksdagsledamöter, twitterprofiler, opinionsjournalister och allsköns andra aktörer sitter ständigt redo att pinga en arbetsgivare, ställa frågor till företag på Facebook eller mejla chefer och uppdragsgivare.”

Signaturen ”Anonym” tog upp samma frågeställning i lokalpressen: ”Något som börjat på senare tid i speciellt Sverige och som ökar mer för varje dag som går är att dessa hatare inom vänstern hänger ut personer som inte delar deras åsikter och ideologi. De hänger ut folk med bilder, adress, felaktigt stämplande och även kontaktar deras arbetsgivare i försök att få dem avskedade pga ”fel” värdegrund. Observera här att många av dessa som blivit uthängdabara kritiserat regeringens politik och helt öppna gränser för invandring och/eller ifrågasatt åldrarna på de så kallade afghanska barnen/ungdomarna som intagit Medborgarplatsen. Men det har räckt för att bli uthängd. Är detta rätt väg att gå? Att försöka med en eller flera medel att förstöra andra människors liv – bara för att man inte delar samma åsikt? Det är inte rätt och helt oacceptabelt. Varför skrivs det inget om detta i massmedia?”

Tyvärr har även detta oskick att ”skvallra för mamma” eller ringa arbetsgivaren nu spritt sig till Åland. Det kunde vi konstatera då en person nyligen blev anmäld till sin arbetsgivare för några facebook-inlägg. Jag deltog själv i den debatten och tyckte inte den var speciellt ”farlig”. Men när argumenten tar slut så kommer ”rasistkortet” eller numera ”rasistanmälan” fram.

Om man anser att man blivit hotad, så anser jag att man gör en anmälan för ”olaga hot” till polisen, som får avgöra ärendet. Om man anser att någon skriver något olämpligt, så anmäler man om ”hets mot folkgrupp” till polisen. Klart. Man springer inte till ”mamma”, som man nu gjorde.

En person, som arbetat över halva sitt liv på en och samma arbetsplats ska inte behöva bli kallad till sin arbetsgivare för att förklara lite tjafs på facebook.

Som tur är så är arbetsgivarna på Åland realister och inser att anmälarna bara var dåliga förlorare i en tillfällig debatt.

Vi från Åländsk Demokrati ser mycket allvarligt på denna typ av mobbning. Vi känner till några av namnen på anmälarna. Jag vet inte om de är partimedlemmar eller bara tillhör den sk ”svansen”, och jag tänker inte denna gång avslöja namn eller vilket parti det rör sig om. Men vi accepterar inte mobbningen.

Men om detta demokratiska ofog upprepas en enda gång, så kommer jag att offentliggöra vilket parti det rör sig om och vi kommer att börja kalla samtliga deras medlemmar inklusive svansen för ”mobbare”. Någon föreslog att vi skulle kalla dem ”parasiter”, men det är kanske lite för grov förolämpning.

Vi hoppas att vi även på Åland skall kunna diskutera och debattera de frågor, som kommer att debatteras i presidentkampanjen. Vi hoppas att ingen skall behöva drabbas av mobbning för det.

Jag hoppas att vi från alla partier kan vara med i denna kamp.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati