Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Vettigt förslag av HI

”HI vill att Åland lånar 300 miljoner” stod att läsa som förstasidesrubrik i lördagens Tidningen Åland. Vet inte hur det var tänkt men jag misstänker att det skulle anspela på lite misstänksamhet mot HI, som skulle kunna tänkas handla ovarsamt med finanserna. I det här fallet handlade det om omställningsobligationer som sågades direkt av finansminister Mats Perämaa (Lib).

Däremot fick HI snabbt mottaga gratulationer från Danske Bank och höra att det i flera länder diskuterats samma möjlighet för finansiering av omställningsarbete.

För mig betydde förslaget att det äntligen dök upp ett konkret förslag som skulle kunna göra skillnad!

I Ålands hav finns ett litet friskt torskbestånd. Forskarna anser att det är av största betydelse att bevara det för att få till stånd en ny torskpopulation i Östersjön. Hela fiskbeståndet i Östersjön har hamnat i obalans genom torskens försvinnande. Åland har inte råd att avstå från att fiska upp den sista skärvan!

Chipsfabriken räddades och därmed den ohållbara chipspotatisodlingen istället för att produktionen kunde växlats om till någon form av nyttig ekologisk matproduktion.

Fiskodlingen i dess nuvarande form är ohållbar. Där sågar man verkligen av den gren man sitter på för vem vill snart frivilligt äta någon fisk som kommer från Östersjön!

Och till allt behövs pengar. Tack HI för ert vettiga förslag!

ISABEL KVARNFORS