DELA

Vett i vettaskåran

En del kritiker tycker ju att det där med vårfågeljakt inte hör hemma i vår tid. Men då vill jag bara ge alla jägare ett råd som ska få tyst på kritikerna. Alla vet ju att en riktig åländsk karl älskar naturen och bara måste ge sig ut i skåran när majsolen snart ska stiga upp. Hur skulle det se ut om han inte gav sig iväg hemifrån strax före gryningen med full packning och bössan över axeln.

fortsätt bara med det, så att ingen misstänker att du inte är en riktig karl. Gör precis som förr om åren bara men glöm en sak hemma; ammunitionen. Åk ut i havsbandet, sätt ut vettarna, bred ut ditt liggunderlag i skåran, dra över dig det du brukar ha över dig, ta en kopp kaffe ur din termos och njut av friden. Nu kommer snart gudingarna och du får den naturupplevelse, som du längtat efter hela året. Rikta bössan mot den närmaste gudingen och fyra av. Eftersom du inte tagit med dig ammunitionen, så kommer det inte att smälla särskilt högt men du kan förstärka upplevelsen genom att skrika: PANG!

Se där, nu har du haft en riktigt fin morgon i skåran och du kan nöjd och belåten ge dig hemåt med bössan på axeln och med bibehållen manlig status utan att ha tagit död på en enda av Östersjöns gudingar. Och vet du vad? Nu kanske det finns gudingar kvar till nästa gång det blir maj igen. Visst är det fint?
Adam K