DELA

Vem leder Centern?

Det var en kort, men fin julhelg. Sedan räknade vi in 2017. I dag promenerade jag genom Mariehamn. Nordlstan tog nästan musten ur mig. Äntligen vinter? Nu, när det är lugnt och tyst är det lätt att börja filosofera. Jag tänker tillbaka på 2016. Vad var viktigt förra året på Ön? Jag blev inbjuden som medlem i en ny grupp på Facebook. Jag tackade Nej.

”Vi som inte vill lägga Pommern i docka”, är lite annorlunda och uppfriskande. Men vad vill egentligen Jerker Örjans och Cita Nylund och Henry Höglund och de andra? Det förstår jag faktiskt inte? Jag har läst alla Henrys insändare. Att Höglund äger bogserbåtar verkar inte besvära någon i denna fb-grupp. Jag blir bara förvånad. Har inte Jerker och Cita och alla andra något bättre att ägna sig åt på sin fria tid?

Roger Jansson och jag står långt ifrån varandra politiskt, men Roger har – vad jag förstår – utfört ett utmärkt jobb vad gäller Pommern. Jag har tillbringat många hundra timmar ombord på museifartyget. Jag lyckades locka 15 000 gäster till ”Skattjakt på Pommern” på nittiotalet. Jag älskar den gamla skotska damen. Men, varför denna oppostion? Märkligt, tycker jag!

Vad hände mer under 2016? Vad gör Jörgen Pettersson? Vad gör Veronica Thörnroos? Råkade de nicka till i väntan på nästa val. Trygga i sin trötta tillvaro i opposition? Jag förstår inte. Att säga nej och nej kan väl inte locka nya väljare? Det verkar som om Centern är vilse och fast i det gamla. ”En fot i diket”, som äkta bönder! Så känns det just nu. Trist utan en vaken opposition. Riktigt trist. Heder till Roger Nordlund som piggat i sig efter många år i regeringen. Men, vad är så farligt med förnyelse, Jörgen? Vakna!

Hemma i Hammarland är allt som vanligt! 2,5 miljoner euro på kontot, men kommunen ”måste spara”! Den sociala servicen fungerar inte. Investeringar – vad är det? Hammarland har snart Ålands lägsta skatt, men vi har inte råd med en (1!) flyktingfamilj. Vi har inte ens råd att utreda saken. Vi har inte ens råd att följa lagen vad gäller motioner. Utanför kommunhuset kör bilar och lastbilar i full fart, men kommunen har inte ens tid att möta landskapsregeringens trafikavdelning. Varför går allting så långsamt i Hammarland? Vem tjänar på det? Knappast vi som bor i kommunen.

Vad kommer hända på Åland 2017?

Ålands Framtid har just precis nu en fantastisk möjlighet att få nya medlemmar. Men klarar partiet det? Axel Jonsson verkar vilsen. Det enda han kunde komma på är att ”hämnas” på Finland, genom att inte godkänna Parisavtalet. Oj, nu darrar de säkert i Helsingfors. Stephan Toivonen verkar ha satt sin sista potatis. Det blir spännande att se vem som skall lyckas som missnöjets röst i nästa val! Ska de verkliga rasisterna få ett eget parti på Åland? Putin, Trump, le Pen och…. det känns egentligen inte roligt!

Mats Granesäter

Sossar i Hammarland