DELA

Vem har makten inom dagens LR?

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) försvann från den politiska radarn snabbt som blixten efter beskedet att ministern inte insett vad de egna tjänstemännen fattat för beslut om hur en lärarutbildning från svenska sidan ska värderas.

Efter att ha mörkat det svenska högskoleväsendets reform av meritvärderingen 2014 för dåvarande minister Johan Ehn (MSÅ), lyckas samma tjänstemän några år senare åstadkomma ett beslut som effektivt sätter stopp för våra egna ungdomar med svensk grundskoleexamen.

Samma frågeställning finns därmed kvar att besvara: är kravet på 570 timmar oavlönad anpassningsperiod något även den politiska landskapsregeringen står bakom eller finns det hopp om att sunt förnuft får råda?

När lagtinget nystartar den 4 mars kommer Centern att med kraft verka för att Åland som eget utbildningsland åter öppnar dörren för alla med svensk utbildning. Men först vill vi givetvis ge Tony Asumaa möjligheten att leva upp till sitt löfte till lagtinget i november ifjol om att det enda som ska krävas är ”ett lätt litet prov”.

Här får vi samtidigt svaret på frågan om det är politikerna eller tjänstemännen som har makten inom dagens landskapsregering.

HARRY JANSSON (C)

GRUPPLEDARE CENTERN