DELA

Vem ansvarar för Sadelinleden?

Frågan i rubriken väcktes då jag som egen företagare inom turistbranschen hade ett vandringslag från Danmark här i 10 dagar på dagliga vandringar. Deras kritik var hård och träffsäker, vi måste ta bättre hand om vårt turist-Åland.

Sadelinleden från Höckböle genom Finström var exempelvis under all kritik. Vandringsledaren beskrev den som ”katastrofal, dåligt markerad och undermåligt skött”. Däremot var leden i Hammarland i bra skick. Sadelinleden är en 60 km vandringsled som löper genom Hammarland och Finström och delvis är finansierad med Mål 2-pengar.

Med tanke på hur viktigt det är att ta väl hand om våra turister som kommer hit till Åland för att uppleva naturen på nära håll genom att vandra, cykla eller paddla bör vi också göra det bästa för att underhålla och märka lederna så att våra gäster får bra naturupplevelser och vill återvända.

Alla leder är dock inte dåliga och outmärkta. Vandringsleden ”Kyrksundet” i Sund var utmärkt i skick.

Även på Kumlinge var vandringsleden i gott skick, när gästerna väl kom dit. Emellertid existerar ingen taxiverksamhet för ”enskilda gäster” vilket gör transporterna utmanande. Enligt uppgift har verksamheten som fungerat i 45 år nyligen lagts ner och sköter numera endast skolskjutsar och kollektivtrafik till och från färjan. Det är oerhört märkligt på en turistort.

De danska vandrarna kommer tillbaka till Åland med 20 nya vandrare i början på augusti. Jag hoppas verkligen Sadelinleden är upprustad till dess. I dagens konkurrens har vi inte råd med att erbjuda slarviga upplevelser. Mot den här bakgrunden undrar jag: vem bär ansvaret?

Annelie Nylund

Pensionat Solhem