DELA

Världens dyraste turistland – Åland

Jag har bott på Åland i 29 år. Jag har tidigare jobbat inom turismen i 10 år. Nu har jag nystartat som guide och event-arrangör, dessutom har sonen en egen restaurang, så för mig är det oerhört viktigt att vi på Åland lyckas locka hit fler turister. Men ännu viktigare att de kommer tillbaka!

Idag leker jag turist. En varm, solig söndag i juni. Jag promenerar – tillsammans med min fru och två barn – från Vikingterminalen till ”hotellet”. Först blir vi sugna på glass, vilket vi hittar i en trevlig glasskiosk på Storagatan. God finsk glass. Två bollar – 6 euro. ”- Som hittat!”. Shit! 55 kronor för EN glass. Min fru och jag tar bara varsin boll. Barnen får två. Det är ju inte så ofta man är utomlands, men 160 kronor för några glassar. Hmmmm….

Nåja, vi checkar in på vårt hotell. Vi beställer en god middag. Korv och pommes frites för kidsen. Frugan äter fisk. Jag tänker ta en köttbit, men… väljer en barnportion ravioli istället. 1 000 kronor för en enkel middag inklusive två glas vin och två läsk. Ingen efterrägg idag!

Hmmmm….

Nåja, vi tar en fika på stan. Hoppsan! Inte ett enda öppet cafe! Men barnen är glada ändå och vi ändrar våra planer. Solen skiner. Vi går och badar! Fort hem till hotellet och hämta badbyxor och handdukar. Ner till lilla holmen.

Inget cafe. Inget omklädningsrum. Inget, ingenting, någonstans. Men en härlig liten strand och ungarna trivs som fiskar i vattnet. En fin kväll i söta lilla Mariehamn.

Hem till hotellet. Storaflickan tar hand om lillpojken, så äntligen får regeringen och jag lite tid för oss själva. Men först måste vi ju ta en kvällsfika, som vi lovade barnen. Det går ju bra – på rummet. Allt annat är stängt. Det kostar oss 340 kronor. Hmmm…

Nåja, äntligen ensam med min söta fru. Hon är ensam med mig. Först Park bar… sedan Arkipelag. Vi dansar och mår bra. Visserligen går det löst på nästan 1400 kronor, men vi trivs. Sover gott.

God hotellfrukost. Sedan promenerar vi nedåt mot Vikingterminalen. Vi går en lång omväg runt glasskiosken på Storagatan och tittar inte efter lunch. Vi väntar tills vi är ombord igen.

Vem faan har råd att äta lunch på Åland?

Nästa år blir det Turkiet istället!

Mats Granesäter

Orolig turistguide