DELA

Varje val har sina epitetet och etiketter

Hur smal skall åsiktskorridoren bli innan väggarna som omsluter korridoren spricker?

Råder det verkligen åsikts- och yttrandefrihet när en liten men väldigt inflytelserik och framförallt högljudd församling tycks vara de som sätter ribban för vad som får eller inte får sägas och skrivas.

Är det fria ordet faktiskt så fritt som vi vill tro att det är? Var och en behöver nog ta sig en funderare kring detta.

Inför förra valet var det rasistkortet som slängdes fram så fort någon överhuvudtaget ifrågasatte den så kallade godheten. Så fort någon ens ställde en lite kritisk fråga gällande integration, EU-migration eller flyktingpolitik så kom det åkandes, oftast lite vänster ifrån men även från andra håll. Uttryck som nassar, brunskjortor och främlingsfientlig var vardag framförallt på sociala medier men även i mer traditionell media. Debatten blev väldigt polariserad och åsikter delades upp i bra och dåliga, svart eller vitt.

Nu har rasistkortet bleknat och är som tur är ett ovanligt fenomen även i trådar där det faktiskt tillåts olika åsikter. Idag är min känsla att båda ytterligheterna har en mer nyanserad bild av ”sanningen” i de förut så eldfängda ämnena där folk tilldelades epiteten och sattes i fack så fort de sa eller skrev något som inte ansågs vara pk.

Men i varje val och tillhörande valdebatt både lokalt och i vår omvärld verkar det närmast vara ett tvång att det måste finnas etiketter och epitetet som kan slängas fram för att döda debatten. Nu är det helt andra frågor där man banne mig skall tycka antingen si eller så för annars…

Sexist var ett av dessa epitet som kunde ha blivit det nya fula, det nya röda kortet som hade gjort att om det slängdes in från ”rätt” avsändare hade kunnat få dig utslängd ur ett Facebook-forum eller kanske rent av gjort att dina insändare helt plötsligt inte längre fick plats i tidningen, eller senare tidningarna, för i dessa ärenden är de ofta väldigt synkade. Men även sexist verkar numera vara passé.

Nu är det snart val igen här på Åland. Nu är det klimatförnekare, antifeminist och HBTQ-motståndare som vi som kandiderar och andra som vill ha en öppen debatt, där alla åsikter förutom rent hatiska, skall passa oss för. Skall vi ha de så i en fungerande demokrati? Skall vi ha en handfull självutnämnda som sätter etiketter, dömer ut och i värsta fall förstör någon eller några kandidaters chanser att ens få delta i paneler, diskussioner och vädra sina åsikter och värderingar?

Mitt svar på frågorna är absolut nej! Dessa åsikter finns ute i stugorna. Vissa delas av några få och andra av betydligt fler än vi tror, men de finns.

I en fungerande demokrati skall vi självklart ha regler som utesluter hat och direkta personangrepp men vi skall också värna om yttrande och åsiktsfriheten även när någon säger något obekvämt eller något annat än det som just nu anses vara politiskt korrekt.

CONNY NYLUND

OBUNDEN LAGTINGSKANDIDAT