DELA

Varför så tyst om Silvertärnan?

Åland idag . Vill börja med att säga att vi gott kan ha 16 kommuner som Åland haft i alla tider och undrar hur mycket pengar detta Nina Fellmans prestigekrig har kostat i konsulter och söndagsresor av diverse ministrar och andra besserwissrar med Silvertärnan med besättning. Kan ni lägga summan av detta på bordet samt hur mycket annat arbete som gått tidsmässigt förlorat?

Silvertärnan är för övrigt ett hemligare fartyg än någon annan farkost på Åland och ingen journalist vågar redogöra för båtens data och användningsområde. Harriet Tuominen skriver om det ena och det andra men Silvertärnan vägrar hon blankt att skriva en spaltmillimeter om. Varför?

Vi har sedan en livlig nyttotrafik mellan Åva och Osnäs och där kommer den lilla Knipan att trafikera under mer än 2 veckor vilket är katastrof. Man borde nödvändigt byta plats för denna lilla färja och det stora fartyget Odin som har kapacitet att möta näringslivets behov av lastbilstransporter samt grusbilar och timmerbilar av större och tyngre kaliber. Varför går det prestige i alla beslut som landskapsregeringen gör? Man pratar sönder allt som är bra för egen vinnings skull och för att bli omskrivna i framtida historieböcker.

De första ministrar som borde städa sina skrivbord och gå mot nya utmaningar är infrastrukturministern samt kommun sammanslagningsministern samt några andra sossetanter som verkligen är ute och cyklar 90 procent av arbetstiden. Mycket borde göras om och göras bra. Hoppas att det blir verkställighet i de punkter som här tagits upp. Då sparas både pengar och tålamod för tusentals ålänningar och sparas skattepengar inom landet.

Skulder till landskapsregeringen ska också betalas när de uppkommer så inga specialarrangemang behöver vidtas som inte tål dagsljus. Vill samtidigt veta hur stor skuld Nordic Jetline har till landskapsregeringen i dag? När och hur kommer denna skuld att betalas och med vilken ränta. Kan man ha samarbete med ett rederi som är till den grad medellöst som Nordic Jetline eller ska fartygen tagas tillbaka i landskapsregeringens regi som förut vilket vore det bästa för både besättningar, ägarna Ålands Folk.

Kurre i Jurmo

Svar:

Sorry Kurre om jag inte har uppfyllt förväntningarna. Din fråga i tiden var varför lantrådet med flera kom till ett möte i Brändö med Silvertärnan istället för att ta färjan som alla andra. Jag ställde frågan och fick svaret att man på så sätt kunde besöka flera skärgårdskommuner samma dag. Jag var nöjd med svaret, du var inte. Jag är rätt säker på att någon på det som förr hette trafikavdelningen kan tala om vad Silvertärnan är för farkost. Eller varför inte infrastrukturminister Mika Nordberg?

Ha det bra, lycka till,

Harriet Tuominen