DELA

Varför måste fåglarna bort så fort?

Jag läste på en Facebook-sida förra veckan om en tjej som blivit uppringd av Mariehamns stad där de meddelade att hon omgående ska hämta de två gråa jakosarna från fågelhuset. Hennes två papegojor flyttade till Lilla Holmen för tiotals år sedan, Lilla Holmen övertog dem med villkoret att de inte får sälja vidare dem, då övergår de till förra ägaren igen. Ett erbjudande de gärna nappade på då de fick tillfälle att visa upp talande papegojor de aldrig haft råd att köpa in. Dessa två mysiga gojor har jag ofta pratat med. Att de på infrastrukturkontoret tror att någon genast kan plocka hem papegojor som levt i ett stort rum med utevoljär visar på hur lite de vet om verkligheten.

Om man spelar det etiska kortet, att det inte är i tiden och etiskt riktig att hålla fåglar i bur, då forslar man väl inte bort dem till andra burar? Istället låter man väl dem väl fasas ut naturligt då, ser till att de inte förökar sig, tar ej in nya och låter dem leva ut sina liv tryggt i sina hem, det vore det etiskt riktiga!

Genom att låta det ta tid (inte bara ett halvår) skulle det också hinnas med att planera väl för vad som ska ske med huset efteråt, så det inte blir att stå tomt och förfalla.

Varför denna plötsliga brådska att tömma ett fullt fungerande fågelhus? Vad kostar det att frakta alla dessa fåglar? Vem ska betala det? Och hur ser man till att alla överlever en sådan flytt?

Som det är nu verkar det som alla får olika versioner av vad planen är, allmänheten får höra en variant och bestämmande säger en annan sak. En utförlig redogörelse för vad som är planen, vad gör man just nu för att förverkliga den och vad har man gjort senaste månaden. Att det nu blivit väldigt bråttom att fåglarna ska bort trots att det var tal om en utfasning, det går inte ihop.

Jag har sett att det finns protestlistor mot att det ska ske så hastigt, skriv under om du tycker den plötsliga brådskan är misstänksam, det ska jag göra!

OROLIG FÅGELVÄN

Infrastrukturnämndens ordförande Julia Birney (Lib) har valt att inte kommentera insändaren.

RED