DELA

Varför hyllas inte duktiga elever

All heder åt IFK för deras cupseger. Jag vill understryka att den här insändaren inte syftar till att ifrågasätta deras prestation med efterföljande hyllningar utan cupsegern utgör ett exempel på en annan fråga. Jag menar att man kan se prestationer olika sätt.

Finländska fotbollsligan är rankad på plats 37 av 54 ligor i Europa. Inom ett helt annat område, PISA-provets matematikdel, återfinns Åland bland de bästa i Europa.

Enligt Ålandstidningen fick fotbollslaget 5000 euro från staden och 5000 euro från Landskapet för prestationen. Flera ledande politiker deltog i firandet på torget. Hur har kommuner och Landskapet tackat de deltagande elever som presterade bäst i Norden på PISA-provets matematikdel?

Hur har de deltagande elevernas egna matematiklärare och tidigare lågstadielärare uppmärksammats? Hur har det offentligtgjorts? Det vore intressant att få en samlad bild av vad som har gjorts och hur mycket pengar som har avsatts.

Hur har media resonerat? I Nyan finns fler än sex sidor om cupsegern och Ålandstidningen har en hel bilaga. Även före- och efter måndagens hyllningsartiklar finns texter om cupen. Det utrymmet kan man jämföras med att nyheten att de åländska eleverna var bäst i Norden fick en knapp sida i respektive tidningar den 9 december 2014.

Precis som i fallet med IFKs etablerade som elitklubb finns en framgångssaga inom matematiken att berätta med ett förhållandevis lågt PISA-resultat år 2003 som följdes av bättre och bättre prestationer. Jag vet att det vid andra tillfällen under åren har skrivits spridda texter om framgångar på skolområdet men varför blir det aldrig den stora, samlade hyllningen som t ex ett fotbollslag får?

Jan Westberg