DELA

Varför hala den åländska flaggan?

Här kommer ännu en högersnubbe som klagar på prideflaggan.

Nej, men jag flyttade till Mariehamn 2020 i syfte att plugga på gymnasiet här. När jag flyttade hit från kaoset som är Sverige så blev jag så ofantligt glad – inte bara för att jag fick min egen lägenhet som 16-åring. Allting var så lugnt, den äldre arkitekturen och ‘alla-känner-alla’ känslan som låg över ön – det var bara underbart.

 

Men den här veckan så vaknade jag på måndag morgon till att stan var fylld av diverse prideflaggor. Detta skulle inte ha vart ett större problem, för jag förstår och accepterar att folk har olika åsikter och syn på livet – och för all del, jag bryr mig inte i det minsta vad andra gör privat eller kallar sig själva.

Vad jag hade svårt för, och blev ganska besviken över, var att man hade ersatt den åländska flaggan. Överallt där åländska flaggor, en hederlig och ståtlig flagga som symboliserar en unik fredlig oas i Europa, hade ersatts mot en flagga som symboliserar en specifik rörelse, en argumenterbart politisk rörelse. En flagga som överallt i världen skapar debatt och polarisering istället för inkludering. Man kan mycket väl påstå att pride står för inkludering – men jag står inte bakom prideflaggan och är nog långt ifrån den enda.

I slutändan vill jag önska alla människor väl, och jag önskar alla som planerar att fira pride denna vecka och flera år fram över väl. Men jag önskar för mig själv att vi fortfarande har kvar något vi alla kan stå för, något vi alla kan vara stolta över att vara en del av oavsett vem man är.

”ÅLAND”