DELA

Vårda språket, journalister

Nej, nu är måttet rågat. Dagens rubrik, torsdag 15.6.2017: ”Furuborg reser sig igen”. Okej, i reportaget inne i tidningen kommer det rätta namnet, ”Frideborg”, fram men nog är det fel som sticker i ögonen.

Jag vill påstå att det svenska språket misshandlas i våra lokaltidningar (ja ”blåan”, gamla Åland är inte bättre). Alla dagar ser man fel, grammatiska, sakfel, stavfel och slarvfel. Det är på tiden att ni tidningsfolk, redaktörer, reportrar och chefer börjar fundera över vad ni håller på med. sätt nu igång med att förkovra er i hur svenska språket skall framställas, både i skrift och tal (där fick ni er lite på lokalradion också). Jag kommer att avsluta mina prenumerationer såvida det inte kommer någon reaktion från någon ansvarig på våra medier.

Peter H

Svar:

Hej Peter!

Tack för din insändare och för att du är så engagerad i vår tidning.

Rubrikfelet på förstasidan var verkligen olyckligt och vi rättade genast till det i den digitala versionen av Nya Åland. Tyvärr hade då pappersversionen av tidningen redan gått i tryck.

Vi som jobbar på Nya Åland anstränger oss varje dag för att göra en så bra tidning som möjligt för läsare och annonsörer. Språket är ett av våra viktigaste verktyg och vi strävar ständigt efter att utveckla vårt ”tidningsspråk” så det är så korrekt och lättfattligt som möjligt. Vi tar till oss av kritiken och jobbar vidare.

Anna Björkroos

Chefredaktör