DELA

Var lägger vi våra skattepengarna?

Man slutar aldrig förvåna sig vad åländsk politiker kan uttala sig i olika sammanhang. Jag tror inte att den skattefinansierade semesterresan, som våra politiker företar till Almedalen på Gotland, har någon djupare sympati från en stor del av åländska folket. När landskapets finanser med ett underskott på mer 17 miljoner euro ser ut som de gör.

Nej besparingarna skall göras på de sjuka och fattiga i samhället. Sjukhusbesöksavgifterna skall höjas och nu det senaste högkostnadsskyddet upp till 475 euro, 10 platser indras på medicinalavdelningen. Men några besparingar på dem själva är det inte tal om.

Marmorborgen skall rustas upp till en högborg för dem. Det lilla nystartade partiet Åländsk demokrati som protesterade mot ombyggnaden, blev nästan utbuad och vissa ledamöter lämnade salen demonstrativt. Nu rustas också rivningshuset där Elvaruhuset hade sin verksamhet upp med luftkonditionering och allt bara för att politikerna skall ha sina samkväm där under ombyggnaden av marmorborgen. Sedan skall hela rasket rivas. Snacka om att förstöra skattepengar. Men lantmannaskolan väntar tom på politikerna.

Men åter till semesterresan på Gotland. Nina Fellmans kritiserande av flyktingpolitiken i Sverige och Danmark. Stötande och inte värdigt sitter kansliministern och säger. Vågade hon inte kritisera Finland månntro?

Tur att Ålands flyktingpolitik styrs från Finland och inte av våra politiker med Nina Fellman i spetsen. Nina Fellmans uttalande påminner mej om Lennart Boström som var Sveriges utrikesminister 1982-1985 när han talade i FN och hotade Amerika med krig om de inte ändrade sin utrikespolitik. Detta blev för mycket även för Olof Palme som då var statsminister och kallade hem sin utrikesminister. Samma borde nog Åland göra med sin kansliminister innan hon ställer till med flera försämrade relationer för Åland.

Jack Sjölund

Svar:

Efter några mycket arbetsintensiva och givande dagar i landskapets tjänst i Almedalen, känner jag att den blygsamma summa det kostar att med mycket låg budget skapa kontakter och synlighet för Åland är väl investerade pengar.

Vi borde, och ska, göra mera sådant. Ska Åland utvecklas kan vi inte sitta hemma och svära, vi måste ut och skapa kontakter och göra oss hörda. All heder åt tidigare näringsminister Fredrik Karlström för den idén.

 

Vad gäller min syn på finländsk flyktingpolitik kom den tydligt fram i den debatt som Jack Sjölund uppenbart inte hört i sin helhet. Det går bra att gå in på www.norden.org och lyssna.

Att inte våga säga vad jag tycker hör inte till mina brister.

Nina Fellman (S)

Kansli- och

kommunminister

Nordisk

samarbetsminister