DELA

Var Grelsby Sjukhus tystnadens hus?

Något jag undrar över idag är om man på Åland har glömt att det funnits och existerat ett sjukhus dit man fraktade så kallade sjuka människor där man förvarade dem då deras sjukdom betydde att de var sjuka i sinnet. I folkmun talade man om vid denna tid om att oliktänkande människor var sinnessjuka. På Åland var folktermen den att såg man att någon var annorlunda så var det enda stället de borde finnas på var på dårhuset Grelsby. När det gäller barn vid samma tid och de inte var snälla så skrämde man sina barn med att då kunde man bli skickad till anstalten Stiftelsen Hemmet. Var man annorlunda så skulle man akta sig för då kunde man hamna på dårhuset Grelsby.

Själv drabbades jag som barn på många sätt av detta då min egen fader även han hamnade på det så kallade dårhuset. Min tillvaro blev den att samhället löste min faderlöshet med att jag själv hamnade på barnhensanstalten Stiftelsen Hemmet ute i Lemland, kränkt och nedvärderad av det åländska samhället som barn. Detta faktum vet jag väl om vilket jag dokumenterat på många sätt. Däremot vet jag inte särskilt mycket om min fader. Idag försöker jag kartlägga hans liv där han tillbringade över halva sitt liv på dårhuset, lika som jag själv hamnade på barnhemsanstalt.

Frågan jag ställer idag varför man på Åland inte vågar eller vill berätta om hur det var på Grelsby sjukhus. Ingen på Åland har idag ingen aning. Frågan är vad man skäms för då man inte vill berätta. Själv har jag efterlyst att någon borde väl på Åland känna till om hur det gick till innanför sjukhusets väggar. Det enda som finns dokumenterat är en dokumentation jag läst men som mest är en partsinlaga i att Grelsby sjukhus var ett drömställe att hamna på om man var en dåre som samhället utanför sjukhuset kallade dem som fanns där inne.

Barnhemsskandalen blev ett hyckleri då det gäller min upprättelse för min egen stulna barndom. Frågan är om och min fader även ska få sin. Själv skriver jag en roman om honom. Det får bli min berättelse om honom som samhället har sagt sig ha vårdat. Min egen kunskap om detta är att så var det inte fallet.

Krister Lumme