DELA

Vad förenar klimatförnekare?

Jag undrar varför alla politiker med fascistiska tendenser är emot klimatfrågan. De helt enkelt förnekar att klimatförändringen är ett problem för världen. I USA, i Brasilien, i Europa, i Iran och vilket land som helst som finns på kartan är det så. Det finns ingen skillnad om de är nationalister, rasister, fundamentalister och vilken annan sort som finns på den politiska arenan. De bara förnekar att klimatfrågan finns överhuvudtaget.

Brasiliens nya president kallar klimatfrågan en marxist komplott. Trump kallar den en kinesisk bluff. Det var någon i en av de centraleuropeiska länder som kallades den en business för professorer för att locka pengar till sina forskningsinstitutioner. I Iran kallas miljöaktivisterna för västerländska spioner.

Man kan inte förklara detta genom att säga att politikerna bara är outbildade. Jo, ibland är de det, men fakta har upprepats så många gånger att de säkert har hört och läst den. Det var en komisk politiker någonstans som påstod att hur mycket energi man producerar inte kan påverka klimatet på grund av att jorden får miljontal gånger den från solen i varje fall.

Hans aritmetik var rätt men hans bedrägeri var också på gång. Ingen har sagt att klimatförändring beror på mängden energi som produceras. Klimatet förändras på grund av för mycket växthusgaser. God morgon.

Varje gång det kommer en kallfront till området Trump bor, skriker han ”var är uppvärmningseffekten, det är kallt”. Han till och med struntar i rapporter att hans egna regerings institutioner har publicerat.

Genomsnittstemperaturen har ökat med 1,5 grader från början av 1900-talet när temperaturmätningen började. Statistiken finns överallt men politikerna vill inte se den.

I stället hittar de någon ”pålitlig källa” på nätet som påstår att temperaturen har varit stabil. Troligen är det samma ”pålitlig källa” som bevisar hur många våldtäkter utförs av varje flykting i genomsnitt.

Människan måste producera mindre växthusgaser. Annars fortsätter temperaturökningen snabbare och snabbare. Vissa politiker får stöd från vissa bolag som vill gärna se högre konsumtion av bränsle. Jag kan förstå dem. Jag tycker inte om det men jag förstår att det är deras levebröd.

Vad har Hezbollah, Sverigedemokrater och Ku Klux Klan gemensamt? Det är att de förnekar klimatförändring och kallar miljöaktivister förrädare.

Är det ett behov av att tillhöra något större? Är det detta som leder till att en polsk eller ungersk politiker idag förnekar klimatförändringen? Vad har de alla gemensamt? Det kan jag inte förstå.

KAVEH BAHAR (S)