DELA

Vaccin det enda som kan stoppa pandemin

I en insändare den 11/8 lyfter lagtingsledamot Stephan Toivonen (ÅLD) Ivermektin, Oxiklorin och intravenös C-vitamin för behandling av covid-19. Insändaren är formulerad så att läsaren kunde få uppfattningen att detta skulle kunna vara någon slags alternativ till vaccinering. Det är de inte. Det amerikanska läkemedelsverket FDA avråder från användning av Ivermektin och Oxiklorin för behandling av covid-19. Europeiska medicinverket EMA rekommenderar inte ivermektin för behandling eller förebyggande av COVID-19.

 

Med det sagt så får läkemedelspreparat som innehåller ivermektin förvisso säljas inom EU, för behandling av vissa hudinfektioner och infektioner orsakade av parasitmaskar samt som parasitläkemedel för djur. I Finland fås ivermektintabletter endast med specialtillstånd och de är också för oss människor avsedda för behandling av ovan nämnda mer sällsynta parasitsjukdomar.

 

Mänskligheten har hittills inte uppfunnit något botemedel mot covid-19. Det enda som kan begränsa pandemin är vaccinet, en hög vaccinationsgrad ger oss hoppet om en normal vardag igen. Glädjande nog har 74 procent av ålänningarna nu fått sin första dos, 42,8 procent av ålänningarna har fått sin andra dos. Det är bra. I början av pandemin fanns en risk att sjukvården skulle överbelastas såsom skedde i Norra Italien. Den risken är betydligt mindre nu, men riskerna för den enskilda människan finns kvar, det vill säga risken att bära smitta och risken för en icke-vaccinerad att insjukna i en svår variant av covid-19.

WILLE VALVE (MSÅ)