DELA

Utan olja ingen fossilfri ekonomi

Folk noterar att priset på drivmedel stiger och internaliserar det i sitt ekonomiska agerande. Rationellt är då att använda bil mer begränsat vilket vi lärt oss är fördelaktigt för klimatet. Allting bra således? Med en mindre lyxmarginal där minskad förbrukning vid pumpen inte skadar ekonomin annat än för specifika grupper som ägare av pumpar exempelvis löper allting väl.

Utöver den minskningen drabbas möjligheten att ta sig till arbetet och hindrar samhällsviktig apparatur från att fungera. Vid användning mot noll närmar sig också den ekonomiska aktiviteten punkten noll vilket gör investeringar i fossilfritt, och andra investeringar, omöjliga. Vi måste acceptera oljan under en tid för att övergången till ekonomi utan olja inte skall bli både omöjlig och olidlig. Bolag måste få producera och distribuera olja utan att klassas som mänsklighetens fiender.

Alternativet är dagens situation som knappt någon önskar, klimatmässigt eller politiskt. Takten kan diskuteras.

Det kunde vara komiskt vid en mindre allvarlig situation: man vill framstå som rättskaffens och omtänksamma och subventionerar olja som till följd av Putins krig och osäkerhet blivit dyrare. Men samtidigt måste politiker i tysthet hoppas på att Ryssland lyckas smuggla ut sin produktion till exempelvis Kina, Indien och Pakistan som inte bojkottar Ryssland. Försvinner rysk olja från marknaden fördyras den ytterligare med krav på ytterligare subventioner som ställer politiker inför valet principer eller röster där utfallet är tämligen klart.

Ytterligare olja måste netto komma från saudierna vilket i längden inte sker utan motkrav och är väldigt lite mer moraliskt och säkert än rysk olja. Minns 11 september och perspektivet att den sista litern kommersiell bensin som säljs är sannolikt saudisk ger anledning att påskynda processen och inte bara för klimatets skull.

PETER ANDERSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp