DELA

Traditionellt fågelskytte

Den nu rådande situationen vad gäller vårfågelskytte är ett avbräck i en gammal tradition. Det har, får man säga legat i luften i många år att det har varit på nåder att jaga fågel i de aktuella veckorna. Motiveringen från jägarkåren att behålla vårskyttet har varit att det är en kulturstämplad traditionen i synnerhet i skärgården där vårjakten sitter i folksjälen.

Men hur traditionellt har jakten bedrivits i våra dagar kan man fråga sej, kan man kalla det en gammal tradition och kultur om man gämför rekvisitan och utrustningen från förr. Det finns nog inte många prylar från förr som dagens jägare skulle ta med sej i vettagömslet.

Jag har ett förslag som jaktföreningarna får spinna vidare på.

Det går ut på att fågelskyttet skall vara traditionellt.

Traditionen med vårskytte skall få nya vingar och gamla vindar skall blåsa, fast nya. Förslagsvis skulle man ta avstamp år 1850. Bilda en tävlingsstyrelse som anordnar en tävling med attribut så nära man kan komma 1850.

Använd den tidens utstyrsel vad gäller kläder och anordningar alltifrån sälskor, ullstrumpor och bössor. Stövlar av byskomakare blir väl knepigt, men fårull är ingen bristvara, det räcker till både helgdagsrock åt far och söndagsskjol år mor, men de gäller att så långt det är möjligt få det tidstroget.

Blir det mot förmodan att någon fågel får sätta livet till blir det självklart pluspoäng. Dessa kunde sedan säljas på auktion och intäkterna skulle gå till fattigt folk. Blir det känt som ett trevigt jippo kanske det kommer folk på visit till Åland.

Roger Fagerholm