DELA

Totalitärt ingrepp i människors frihet

När du före pandemin gick till läkaren med ärendet att den skulle sjukskriva dig eller sätta dig i karantän på grund av du har varit i samma rum eller kontor med en kollega som hade förkylningssymptom under en pågående influensavåg. Vad skulle läkaren ha sagt till dig? Med hög sannolikhet skulle den ha frågat om även du känner symtom, eller? Om du hade sagt ”nej men vi ska ta det säkra för det osäkra”, ja vad skulle läkaren ha sagt då? Även här tipsar jag att den, med hög sannolikhet igen, skulle ha sagt att om du inte har symtom förutsätter vi väl att du är frisk och smittorisken därför är mycket låg.

Idag under denna coronatid har vi hittills gjort precis tvärtom. Friska människor utpekades som fara för allmänheten och hölls borta från samhällets aktiviteter och socialt umgänge i många dagar. Detta drabbade framförallt barn, äldre och psykisk sjuka och även detta beslut fattades utan tillräckligt medicinsk indikation. Jag kallar det för galenskap.

Av samma idioti är beslutet om vaccinationstvång för vårdpersonal. Lagen saknar i princip sin funktion då för det första inte ett enda klientens eller patientens liv räddas då även vaccinerad vårdpersonal kan föra över viruset. För det andra har denna lag ett totalitärt inslag då det fattas en sund relation till virusets farlighet, vaccinens effektivitet och de hårda repressalier för den som av en anledning inte vill eller kan ta dessa vaccin mot covid-19. För det tredje måste man veta att denna lag stiftades, enligt Mats Löfström på basen av virusets deltavariant. För mig är det helt obegripligt hur denna lag med sådana stora brister kunde passera Finlands grundlagsutskott så pass friktionsfritt.

Jag läste med glädje men även med en viss skepsis att Sanna Marin, inom snar framtid vill sakta ner med olika åtgärder i kampen mot pandemin. Min skepsis var berättigad, då man ändå vill ha kvar ett vaccinpass i lådan för återanvändning ”vid behov”. Här ska nog polletten trilla ner även hos den som hittills höll med i angelägenheten om coronaintyg och tvångsvaccination av vårdpersonal. Dessa åtgärder har inte något att göra med folkets hälsan utan ska ses som totalitärt ingrepp i människornas frihet.

Men det finns även hopp. Allt fler börjar ifrågasätta denna vansinne och hysteri och ansluta sig till protester och manifestationer mot åtgärderna. Dessutom finns det nu även olika studier (se exempel Professor Ioannidis från Stanfords universitet angående lockdown och dess följder eller Johns Hopkins studie om lockdowns ickeeffekt angående dödssiffror som inte kunde sänkas) som bekräftar det vad vissa ”konspirationsteoretiker” har sagt redan i pandemins början. Nämligen att åtgärderna som till exempel lockdown och så vidare medför mer skador än nytta för samhällen och människorna.

Till sist vill jag berätta om en erfarenhet jag gjorde efter muren föll i Östtyskland. Det kommunistiska systemet i mitt gamla hemland DDR kunde så länge upprätthållas eftersom befolkningen var skräckslagen av regimens brutalitet och hjärntvättad av propaganda från politik och likariktade medier samt på grund av människorna som antingen inte brydde sig eller var för fega för att stå upp (på samma sätt och vis kunde även Adolf Hitler komma till makten med resultat vi kan läsa om i våra historieböcker).

Att muren som delade Tyskland i två stater sedan föll skedde tack vare en minoritet som modigt och på fredligt sätt motsatte sig regimen.

Det märkliga är att efter murens fall var mitt i allt alla plötsligt mot kommunismen och var med och stått på ”vår sida”.

Kommer även du, som inte ifrågasätter det som sker idag säga att du var med och stått på ”vår sida” när ”vansinnets hjul” kanske har stannat?

Nu, verkligen till sist vill jag be om ursäkt i fall jag använde mig av en hårdare tongång i inlägget. Men ärligt talat ligger mina nerverna på utsidan då jag själv inte vet om jag och min fru kan jobba inom vården framöver då man värderar vaccinet över kunskap.

RENÉ JANETZKO