DELA

Torvalds pratar svenska

Om en månad är det val i Finland. Man väljer President för perioden 2018-2024. Sex år! En evighet i dessa rasande raska twitter-tider. Jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde för sex år sedan. Jag har ett vagt minne av att jag INTE uppdaterade facebook dagligen, men kanske jag minns fel. 2012, det känns som 1912, nästan!

Nåja, Finlands President skall värna om bestående värden och främja demokrati och jämlikhet i Republiken Finland. Dit hör ju vi ålänningar också. Det är lite svårt att greppa, att jag är en (liten) länk i Stora Finska Finland, eller Suomi.

Min första fru – tillika mina fyra barns Mamma – är finska från Lahti. Hade det inte varit för det, och för att hennes far – min svärfar, Antti – slagits för Finland i fortsättningskriget… Ja, då hade jag knappast brytt mig om det kommande Presidentvalet 28 januari.

Sedan lyssnade jag på Nils Torvalds när han var på Hugos i Hammarland tidigare i år. Då var han ”bara” en av Finlands EU-parlamentariker i Bryssel. Men han imponerade på mig, med sina kunskaper om stort och smått i hela Europa.

För en tid sedan stötte jag ihop med honom på Sittkoffs, och senare samma kväll intervjuade jag honom på Nonna Rina. Då bestämde jag mig för att rösta på honom. Sedan har jag, med mina obefintliga kunskaper i finska, försökt läsa in mig och förstå de andra presidentkandidaterna. Det är svårt. För att inte säga omöjligt!

Det kommande presidentvalet är ett val på finska. Minä olen ruotsalainen ja ahvenanmaalainen. Ei puhun suomea. Sorry, saatana!

Den enda som verkar bry sig om oss svensktalande är Nils Torvalds. Det är ju logiskt, eftersom han ställer upp för RKP, förlåt SFP. Men ändå… borde inte de andra kandidaterna ägna oss svensktalande lite mer intresse?

Sauli Ninistö är ”given segrare2, säger alla mina finska vänner. Varför då? För att hans fru är snygg och höggravid? För att han räddade akutsjukvård på svenska i Vaasa, eller gjorde han det?

Jag kommer rösta på Nils Torvalds.

Mats Granesäter