DELA

Toivonens ”statistik”-uträkningar

Toivonen hade för ett tag sedan en insändare med nya ”fakta” om olika grupperingar av folk och deras överrepresentation i kriminalitet. Det enda positiva är att källorna var från en myndighet. I detta fall två stycken rapporter från polismyndigheterna i Finland. I första rapporten är det anmälda nationaliteter och i andra rapporten utredda brott per nationalitet. Enligt Toivonen är detta samma sak som att man är en dömd person. I hans formel så har 27 Irakier dömds under 2013 för våldtäkt. När det i verkligheten står att 27 stycken våldtäktsbrott har utträtts av finsk polis och där det funnits med en misstänkt irakisk gärningsmän. Vi vet inte om det är en person eller 27 olika personer som har utretts eftersom en person kan ha gjort flera våldtäkter. Man måste dessutom särskilja på våldtäkter i hemmet och i parken. I alla fall, i detta material hämtar Toivonen ut har farliga olika nationaliteter är och hur mycket överrepresenterade de är i jämförelse med genomsnitts finländaren. Ett i sig galet sätt att se på statistik, för om man inte tar med andra faktorer som socialekonomiska så får man en skev bild. Dessutom siktar han in sig på irakierna istället för syrierna? (som det hela egentligen handlar om).Redan här har Toivonen tappat greppet om allt vad statistik handlar om.

Det är som att säga att svenskarna borde vara grymt bra på formel 1, för att de är grannar med Finland… Toivonens och ÅLD:s ambition är att skydda ålänningarna och främst då de åländska kvinnorna från kriminalitet genom att stoppa dessa ”farliga” människor (läs syriska flyktingar) från att flytta hit. Det ironiska i det hela är trots att man har hittat en kriminell överrepresentation bland irakierna, så är den ändå inte i närheten av den som fanns hos Åld:s fyra kandidater i valet 2015. Två av ÅLD:s kandidaterna var under 2014 dömda, en för kvinnomisshandel och en för grov rattfylla och nu är Toivonen själv anmäld, misstänkt och utredd för hets mot folkgrupp. Inte helt enkelt att hitta grupperingar med samma höga överrepresentation som ÅLD-kandidaterna….

Det finns i alla fall inga nationaliteter som kommer i närheten. Om vi använder Toivonens symbolik i insändaren, så skall vi vara glada att vi inte har samma faktor på Åland som ÅLD har, för då skulle vi ha 21 750 misstänkta personer att utreda. Det märkliga är att det mest kriminellt belastade partiet är de som går till val att beskydda oss mot just det. Det tråkiga är att man vänder och vrider på fakta så att den passar deras egna syften. Problemet är att de har vridit faktan så mycket, att den för det första är helt ologisk och samtidigt fullständigt falsk, så man kort och gott ljuger.

Mats Adamczak