DELA

Tips till föräldrar inför sommaren

Nu är sommaren igång på riktigt och det finns många spännande aktiviteter och roliga evenemang som arrangeras över hela Åland, vilka lockar både yngre och äldre. Ungdomar umgås mera utomhus och samlas i större grupper än vad de gör under resten av året, vilket även sätter press på högre vuxennärvaro utomhus. Undersökningar visar att åländska högstadieelever dricker mer och intensivare än eleverna i de svenska referenskommunerna.

De vanligaste sätten att få tag på alkohol är via en äldre kompis, ett äldre syskon eller annan vuxen som köper ut (Drogvaneundersökning 2020–2021, Folkhälsan på Åland). Viktigt att påpeka är ändå att majoriteten av alla ungdomar under 18 år är nyktra, men flera ungdomar tar sin alkoholdebut under sommaren. Vi har samlat lite tips för föräldrar och andra vuxna att förhålla sig till för att vi tillsammans ska skapa en så trygg och säker sommar som möjligt för våra barn och unga.

Vandra ute på platser och kvällar då man vet att det kan finnas mycket ungdomar ute, för att synas och bidra med en trygg miljö.

• Engagera er i era ungdomars planer för kvällen, prata ihop er med andra föräldrar kring gemensamma förhållningssätt och tider. Ha koll på vilka din ungdom umgås med och ha bestämda tider när ni förväntar er att att de skall vara hemma.

• Var tydlig med vad ni förväntar er av era ungdomar gällande användning av alkohol och andra droger.

• Var vaken när din ungdom kommer hem. Enligt drogvaneundersökningen 2021 finns det ungdomar som både kör berusade eller åker med berusade förare, vilket även vi kan bekräfta att förekommer. En av förklaringarna har varit att man kör moped/mopedbil hem för att föräldrarna inte skall misstänka att de är påverkade, då det ofta tas för givet att man är nykter när man kör.

• Om du åker bort och din ungdom är ensam till exmpel på stugan eller hemma, se till att ni eller någon annan i er närhet har möjlighet att under kvällen kolla läget på platsen.

• Bjud inte era barn på alkohol.

Forskning visar att ungdomar som får alkohol hemma dricker mer! Prata också med äldre syskon och kompisar och gör klart för dem att ni förväntar er att de inte köper ut.

Tips på sommaraktiviteter för ungdomar:

• Folkhälsans sommarhäng den 14–18 juli, 27–31 juli och 9–14 augusti, för dig som gått ut åk 6 upp till dig som slutat åk 9. Mera info finns på Folkhälsans hemsida, www.folkhälsan.fi.

• Sommarstarten på Ungdomshuset Boost: Om din ungdom inte har något sommarjobb men gärna vill hitta på något under sommaren finns sommarstarten den 27 juni–31 juli, 16–29 år. Måndag–torsdag kl 10–14. Man kan höra av sig via sms/telefon: 0457-344 9233 eller skriva på deras Facebooksida Starten Boost.

• Håll utkik på Fältarnas sociala medier efter sommaraktiviteter. Fältarna Åland på Facebook och faltarna_aland på Instagram.

FÄLTARNA

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp