DELA

Tillhör stadens gator Arken?

Nu ska jag berätta en historia för er. Den utspelar sig i staden Mariehamn. Jag skulle i lördags kväll besöka stadens stadshotell. Före detta hade jag besökt både F.P. von Knorring och Park.

Många har tidigare påtalat liknande händelser som den jag fick uppleva då jag kom till ”Arken” och därför vill jag nu att detta ska belysas genom min insändare. När jag ankommer till Arkipelag blir jag nekad inträde för att jag är för berusad. Det var sakligt och säkert rätt bedömning.

Jag blir tillsagd att ställa mig utanför ett rep. Jag lyder och ställer mig utanför repet. Det finns bekanta och andra jag ställer mig och pratar med. Efter en stund blir jag ombedd att avlägsna mig från Arkipelags område. Jag lyder och går och ställer mig på Nygatans asfalt. Detta ska väl i alla fall räcka. Dessutom borde stadens gator vara medborgarnas, inte vaktstyrkan på Arkens.

Två personen ur vaktstyrkan kommer och för mig vidare tvärs över vägen mot trottoaren vid Alandica. Jag diskuterar en stund med vakterna och trots att vi inte är överens om allt, så är jag på inget sätt aggressiv. Efter en stund nickar de bägge vakterna åt varandra, varpå de sliter ner mig i gatan. Ingenstans gjorde jag motstånd och jag lät dem göra vad de ville. Därefter påkallade de polis och de anlände till platsen, satte på mig handfängsel och körde mig raka vägen till polisstationen för inkvartering över natten.

Följande morgon släpps jag ut med en böteslapp på 16 dagsböter för motstånd mot person som upprätthåller ordningen. På riktigt? Polisens agerande har jag inget att orda om. Deras bedömning av att jag skulle behöva inkvarteras kan diskuteras, men jag accepterar det. Även vaktstyrkan på Arkens bedömning att jag var för berusad finns inget att orda om.

Däremot finns mycket att orda om vad som skedde på Nygatan. På inget sätt gjorde jag något som helst motstånd. Till händelsen fanns också otaliga vittnen, bland annat en yngre dam som filmade hela händelsen. Får det verkligen gå till så här och är stadens gator medborgarnas eller vakterna på Arkens?

PETER WAHLBECK

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Hej Peter, så långt är vi överens om att är man för berusad är det helt ok att man stannar på utsidan. I övrigt kallar vi inte på polis om det inte är nödvändigt.

Med vänliga hälsningar,

JONAS BJÖRKMAN

VAKTCHEF