DELA

Sveket mot våra ungdomar

Drygt 70 procent av de åländska studenter som studerar utomlands har valt att göra det vid svenska högskolor och universitet utgående från språk, kultur, det breda utbudet och närheten.

Nu stundar betydligt hårdare antagningsvillkor, som gör det tufft att få plats på de populäraste kurserna. Kravet på minst 9,74 i slutbetyg för att nå maximala poäng vittnar om stenhård konkurrens.

För alla elever i Ålands Lyceum är landskapsregeringens (LR) passivitet både förvånande och förbluffande. På basen av uppgifter i media har varken utbildningsavdelningens tjänstemän eller minister Tony Asumaa (lib) vidtagit några som helst åtgärder för att förbättra våra studenters möjligheter. Här kan vi tala om ett bokstavligt svek mot ungdomarna. I tre års tid har LR känt till den förestående omvärderingen av utländska betyg.

Vad kunde då LR ha gjort? Vilka argument skulle ha använts? Svaret på dessa frågor är att LR än en gång skulle ha åberopat den s.k. Ålandsöverenskommelsen. Många gånger har detta speciella internationella avtal gjort att Sverige agerat till ålänningarnas fördel.

Men vad hjälper denna unika utgångspunkt om vi har en LR som inte ens bryr sig om att lyfta frågan inför UHR i Sverige? Centern kommer att kräva att LR förklarar orsaken till sin passivitet.

Än en gång besannas påståendet om att vi har en regering som jobbar med fel frågor och på fel sätt.

Harry Jansson

Runar Karlsson

Lagtingsledamöter Centern