DELA

Svågerpolitik när man ska ha jobb

Nu är det åter bevisat att på Åland så är det svågerpolitik som gäller när man ska ha jobb. Emmaus som man kan tro är ärligt och står ovanför sådana metoder har visat att de inte gör det.
Dom har anställt Robert Jansson som sitter i den egna styrelsen, med största säkerhet så var det redan klart innan tjänsten som verksamhetsledare utlystes. Med största säkerhet så redan innan Carina Aaltonen sa upp sig från den tjänsten så var Robert tillfrågad. Men efter som att man är tvungen att sätta ut tjänsten för alla att söka så gjorde man det. Det Emmaus styrelse har gjort är lurat sökande att tro att de har en chans att få jobbet.
Det skulle vara kul och veta vilka som blev kallade till intervju om nu någon blev det? Robert Jansson är nog säkert kvalificerad för jobbet. Men säkert så var det flera som var minst lika kvalificerade och säkert bättre som chefer än Robert.

Det värsta av allt i frågan är tidningarna på Åland som inte vågar undersöka hur det gått till och ställa obehagliga frågor och ifrågasätta styrelsen för Emmaus. Men det är klart korruptionen är lika utbredd inom pressen på Åland.
Men det är nu bevisat att chefredaktörerna på de åländska tidningarna inte vågar ifrågasätta och driva undersökande journalistik. Som är samhällskritisk. Niklas Lampi på tidningen Åland vågar inte skriva om det när jag frågade varför han inte skrev något fick jag till svar ”vi har redan skrivit om det varför skriver du inte en insändare om saken” så han menar att läsarna av tidningen ska göra deras jobb efter som att de är för fega och inte vågar skriva om korruptionen inom Emmaus och andra kommunal och statliga institutioner.

Det handlar om ren korruption och inget annat, kliar du min rygg kliar jag din. Det är så det fungerar på Åland att tro något annat är naivt. Enda chansen att få jobb här inom Landskapet eller kommuner är att man är antigen släkt eller kompis med någon ansvarig inom styrelser eller kommunledning.
Det är inte konstigt att Åland står stilla i sin utveckling när det är sådan inavel inom ledningen för kommuner och Landskapsregering. Det är dags för Lanskapsregeringen att låta någon oberoende se över olika anställningar de senaste åren.
T.Eriksson

Replik till T. Eriksson:
I en insändare kritiserar T. Eriksson tillsättandet av tjänster inom den offentliga och privata sektorn. Insändaren avslöjar en stor okunskap om vilka regler som gäller vid anställningsförfarande inom den offentliga och den privata sektorn. Den registrerade föreningen Ålands fredsförening-Emmaus är en privaträttslig organisation som självständigt och utan inblandning av någon annan anställer sin personal.
Av de sjutton personer som sökte till verksamhetsledare för Ålands fredsförening-Emmaus valde styrelsen den mest meriterade. Pol. mag. Robert Jansson har lång erfarenhet som ledare organisatör för Ålands fredsinstitut. Att Jansson under de senaste tjugo åren varit frivilligarbetare och deltagit i det praktiska arbetet på Emmaus räknades också som en tung merit. Att Robert Jansson sökt tjänsten och vill arbeta med Ålands fredsförening-Emmaus är ett lyckokast för organisationen och jag är övertygad om att utvecklingsarbetet tar fart i och med Robert Janssons anställning.
Carina Aaltonen
verksamhetsledare