DELA

Stoppa mobbningen

Allt för ofta får vi läsa i tidningarna om hur barn mår dåligt i skolan på grund av att de blir mobbade av andra elever. Nog är det väl konstigt att alla vuxna är så flata att de inte kan stoppa eländet, utan att detta får pågå utan påföljder dag efter dag, månad efter månad, år efter år.

Det är faktiskt så att vuxna människor har ett ansvar att lära barn hur de skall uppföra sig mot varandra. Man kan inte krypa bakom, och undan, problemen genom att skylla ifrån sig. Eller hävda att man har något “program” som man följer, som så småningom skall få eleverna att bli som små snälla änglar mot varandra. Nej, ni som är vuxna och möter detta elände i er arbetsmiljö varje dag, ta ert ansvar och se till att mobbningen stoppas.

Och ni föräldrar som upplever att era barn mår dåligt. Säg ifrån. Kräv att skolan gör något. Eller gör något själv. Själv bjöd jag hem den mobbande eleven att umgås med våra barn, den gången för över 40 år sedan när jag upptäckte att mobbning förekom i skolan. Efter detta hembesök upphörde mobbningen, och eleven umgicks ofta och gärna med våra barn hemma hos oss. Bjud hem föräldrarna och barnet som mobbar till en pratstund. Eller varför kan inte skolan ta tag i detta genom att kalla alla elever och alla föräldrar till ett diskussionstillfälle i skolan om mobbning? Var litet kreativa, det viktigaste är att inte sopa problemet under mattan, utan att våga vara vuxen och ta ansvar. Tänk på att drabbade eleven bär mobbningen med sig som en tung ryggsäck hela livet, och att det är vuxna människor som inte tar sitt ansvar som bär skulden till detta.

Runa Lisa Jansson