DELA

Starka krafter vill ta över ålänningarnas bolag

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag är ett bolag som ägs av 20.000 försäkringstagare.

Den stora majoriteten ägare består av gemene ålänning. Inte en stad, ett landskap eller en handfull högljudda företag.

När jag på Ömsens stämma lade fram mitt förslag till nya medlemmar i förvaltningsrådet var det för att Peter Wiklöf som förvaltningsrådsmedlem sitter på för många stolar. Han är styrelseledamot i Alandia Försäkring samt huvudman för det konsortium som nyligen förvärvat ett stort innehav i just Alandia. Ömsen och Alandia har flera olika försäkringar som är konkurrerande och fritidsbåtar vore en naturlig utveckling av Ömsens försäkringserbjudande till ålänningarna.

Detta leder till en intressekonflikt som inte är förenlig med sund bolagsstyrning. Mitt förslag som också blev stämmans beslut kan nu inte accepteras av några större ägare som med alla medel vill förändra beslutet.

Ömsen har under flera år kantats av en maktkamp mellan en handfull kända namn inom näringslivet.

De klassiska ingredienserna makt och prestige är förstås en förklaring men sist och slutligen handlar det om pengar, som så ofta.

Min uppfattning är att det finns starka krafter om driver på en bolagisering av Ömsen vars starka finanser utgör målet. En liknande resa har också gjorts med Alandia. Då kan någon större ägare få ett välkommet tillskott i kassan samtidigt som det öppnar för aktörer inom finansbranschen att köpa upp ännu en av de åländska företagsklenoderna. Det vill inte jag, jag anser att Ömsen ska fortsätta vara alla ålänningars bolag.

Den förföljelse som direkt efter stämman inleddes mot mig och nu,bortom all rimlighet fortsätter gentemot bolagets vd visar att något inte står rätt till. Min åsikt är att vi måste börja högst upp, skapa ett förvaltningsråd bestående av personer som är oberoende och neutralt kan fatta bästa beslut för bolaget. Risken är annars att Ömsen om några år inte längre är ålänningarnas bolag och försäkringstagarnas pengar blir någon annans. Därför tog jag på stämman ett steg i den riktningen och hoppas att fler småägare engagerar sig för att visa vem som egentligen äger det för åländska samhället så viktiga bolaget.

BOSSE SJÖLUND

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp