DELA

Stå upp för Åland, stå upp tillsammans!

Jag tänker nu skriva en text här under som jag hoppas efter publicering når ut till så många personer som bara möjligt. Jag skriver texten dels i egenskap som ordförande för Åland United, dels i egenskap som tränare för ett åländskt flickfotbollslag men framförallt som en fotbollsälskare/supporter.

Vi vill ha dig på match helt enkelt och jag tänker inte försöka dölja det på något sätt i min text, jag kommer lista några orsaker varför det inte bara är viktigt för oss och ur den ekonomiska aspekten, som självklart är viktig, men denna gång faktiskt inte huvudorsaken.

Det finns flera orsaker varför man skall komma och se våra resterande tre hemmamatcher på WHA nu på hösten. För mig personligen räcker den rent sportsliga biten. Det är bra och underhållande fotboll helt enkelt. Jag gick på ÅU matcher före jag blev delaktig i föreningen. Jag flyttade till Åland 2012 och började gå på dammatcher 2013, visserligen ett bra år att börja följa åländsk damfotboll, men i år är det kanske bättre. Vi ligger 3:a i tabellen 4-poäng bakom HJK och 1-poäng bakom PK-35, FC Honka ligger hack i häl med 1-poäng bakom oss.

När har damernas liga någonsin varit så jämn? När har nivån på damernas liga varit så hög att så många lag kämpar om medaljer? Hur häftigt är inte det att lilla Åland är med i den striden med faktiskt goda chanser till till och med guld baserat på tidigare resultat i år? Hur ofta har det varit lika spännande på WHA?

För mig skulle detta räcka som fotbollsälskare för att ta mig till WHA på lördag och kommande helger, men i egenskap av fotbollstränare känner jag att jag har ett ytterligare ansvar. För er som inte vet så tränar jag ÅU:s F04 tillsammans med Bri Campos från A-laget så när jag säger att ni andra tränare skall uppmana era spelare att komma på ÅU:s matcher kanske det känns lite skenheligt.

Jag och andra i vårt lag uppmanar faktiskt alla våra spelare att se på så mycket fotboll som möjligt, både herr- och damfotboll, på TV också men helst live för man ser detaljerna bättre. För både killar och tjejer så är det viktigt att se på bättre teknisk och taktisk fotboll än man själv spelar, se och lär helt enkelt.

Utöver detta, om vi pratar förebilder, så ser man på planen och vid sidlinjen personer som verkligen gett allt för att uppnå sin dröm. Det för mig är en bra förebild oavsett om ens personliga mål i livet inte inkluderar fotboll. Jag får även konstant höra framförallt av föräldrar hur viktigt det är för unga med kvinnliga förebilder.

Som vit, inte riktigt medelålders ännu och man, skulle det vara löjligt av mig att påstå att jag förstår denna aspekt till fullo. Ni som vet så vet, men vad jag kan påstå är att det finns kvinnliga förebilder på Åland och de är tillgängliga.

I egenskap av ordförande vill jag slutligen ställa en fråga till er läsare. Får vi verkligen vad vi förtjänar?

Jag hänvisar inte på något sätt till mig själv nu, men vi har spelare som bokstavligen sliter arslet av sig dag ut och dag in för en lön som i bästa fall motsvarar en veckolön hos den medelmåttige ålänningen. Åland United är för tillfället det tredje bästa laget i hela landet, i världens största sport, men jo visst på damsidan. Allt detta görs med stolthet av varje spelare med bokstavligen det åländska namnet och Ålands färger på bröstet.

Ingen spelare har bett mig skriva detta och får ni chansen att prata med någon av dem, kommer de troligtvis bara vara tacksamma över möjligheten de har fått. Visst vi är alla tacksamma, alla trogna supportrar som kommer på varje match, alla sponsorer som donerar stora summor för att göra det möjligt. Vi är extremt tacksamma och vi försöker verkligen göra det bästa av möjligheten vi fått.

Men är det ett medeltal på 200 personer/match som vi förtjänar?

Min önskan är: avsett om din roll är supporter, sponsor, tränare eller bara medborgare och oavsett om din orsak är sportslig, spelarutveckling, jämställdhet eller stolthet, ber jag dig att stå upp för Åland, stå upp tillsammans, sjung Åland United.

TED MARTELL

ORDFÖRANDE, ÅLAND UNITED