DELA

Sporten totalt bortglömd

Grattis Visit Åland till en fin Ålandsbroschyr 2017. Bra format, snygga bilder, bra texter, även online versionen känns modern och lockande. 50 sidor Åland, som förhoppningsvis drar fler besökare än tidigare, men…

Allt är dock inte rosaskimrande. Jag finner det mycket märkligt att sporten inte ägnas en bild, en rubrik eller ett stycke i årets Ålandskatalog. Sportturismen är inget självändamål för mig, men när jag vet dess stora betydelse för näringslivet och hela Åland gör det mig frustrerad att Visit Åland väljer att prioritera bort den så totalt.

Detta i ett läge när besökssiffrorna dalar och flera turistföretag, butiker och restauranger går på knäna. Fullständigt obegripligt, när våra hallar och planer lockar tiotusentals besökare, våra föreningar arrangerar så mycket de hinner o orkar, vi blir finska ligamästare i fotboll och idrotten sätter Åland på kartan och ger renommé på ett sätt som saknar motsvarighet.

ÅSUBs övernattningsstatistik gällande hotell kom ut i dagarna och visar tyvärr ett tapp på 1 procent jämfört med 2015. Det är dyster läsning, med tanke på att turismen överlag växer så det knakar, men minskar på Åland. Sportturismen är en produkt som ökar och drar turister till Åland 12 månader per år och har en enorm volym.

Sporten har även en potential att växa ännu mer, bara vi vill. Det intresset borde Visit Åland ha med tanke på den rätt statiska och negativa utveckling vår besöksnäring har varit i under många år.

Statistik från 2015, visar att var fjärde övernattning i Mariehamn från 1 augusti till sista juni var sportrelaterad. Det om något visar betydelsen och potentialen av en produkt som inte anses vara värd en spaltmillimeter i vår officiella Ålandskatalog.

John Holmberg

Lagtingsledamot (Lib)

Svar:

Bästa John Holmberg,

Jag kan bara hålla med om att idrottsturismen är mycket viktig för Åland och därmed utgör en viktig del av även Visit Ålands arbete. Under det senaste året har Visit Åland tillsammans med branschen gjort digitala kampanjer, planerat nya idrottsevenemang och bearbetat media med målsättning att öka antalet idrottsturister till Åland. 2016 var idrotten en av de nischade målgrupper Visit Åland marknadsförde mest.

Visit Ålands enda tryckta broschyr är riktad till utvalda återförsäljare och konsumenter. Dess innehåll har varierat från år till år och dess betydelse har klart minskat över åren. Visit Åland strävar därför efter att i en allt högre grad digitalt bearbeta våra nischade målgrupper, vilket möjliggör ett mer relevant innehåll för mottagaren. Dessutom är det ett mer kostnadseffektivt sätt att attrahera fler att besöka Åland.

Lotta Berner Sjölund

Vd för Visit Åland