DELA
Foto: Erkki Santamala

Sommartider – alkoholtider

Sommaren är äntligen här med allt vad det innebär. Lediga dagar och inget på agendan, solen skiner och vi har ett behov av att få ”unna oss”. På sommaren är både tillfällena och ursäkterna för alkohol många. Visst kan det vara trevligt med ett glas ibland, men det är bra att ha koll på konsumtionen för att det inte ska gå överstyr. Sommaren är lång och det kan vara svårt för en del att gå tillbaka till rutinerna när semestern är slut.

Det finns många fördelar med att välja bort alkoholen. Förutom att det är bra för din hälsa, din omgivning och dina relationer, så är chansen också större att du gör smartare matval, tränar regelbundet och tar tag i projekt och aktiviteter hemma. Dessutom kommer du att sova bättre och blir piggare i allmänhet vilket också leder till en bättre återhämtning.

Upplever du att det är jobbigt att tacka nej till alkohol? Blir du ifrågasatt? Du är inte ensam!

Du behöver faktiskt inte förklara varför du tackar nej till alkohol. Det räcker bara vänligt men bestämt att säga att du inte vill ha.

Andra personer behöver inte veta varför du inte dricker. Ett nej är ett nej oavsett i vilket sammanhang det gäller. Ett bra sätt för dig som vill slippa frågorna är att dricka alkoholfria alternativ i ett vinglas. Tycker du att det ändå är jobbigt att tacka nej så kan det vara hjälpsamt att öva in en bra replik innan.

Exempel ”jag står över den här gången, eller, tack men jag tar gärna ett glas alkoholfritt”

11 tips som gör det enkelt att hålla nere alkoholkonsumtionen i sommar:

Om du tänker dricka så planera i förväg hur många glas du tänker dricka under kvällen och håll dig till det du bestämt.

Se till att vika några dagar i veckan för helt vita dagar.

Ska du ordna en fest? Ta initiativet att servera goda, härliga, alkoholfria alternativ genomgående.

Varannan vatten – en klassiker som gör stor skillnad för måendet.

Tänk på barnen. Visa gott föredöme, barnen ska känna sig bekväma med de vuxnas agerande. Barn säger inte alltid hur de upplever situationen, men vi vet att de tycker det är obehagligt när vuxna blir påverkade. Är du osäker – kör efter barnvakts-testet: Drick inte mer än vad du skulle tycka det är ok att en barnvakt (exempelvis mormor/farmor) skulle göra när de tar hand om dina barn.

Träffa dina vänner och gör saker som inte kretsar kring alkohol. En kvällspromenad, en löptur, en dejt på ett hälsokafé eller en cykel- och badutflykt är alla väldigt mycket bättre val för hälsan.

Byt ut det traditionella ”kom över på middag” mot tidigare tillställningar. Bjud på frukost, brunch, lunch eller fika så minskar andelen alkohol radikalt.

Bunkra upp med goda och svalkande alkoholfria alternativ.

Blanda svagare drinkar och välj drycker med låg alkoholhalt.

Boka kvällsträning – då tar du inte slentrianglaset ”bara för att det smakar gott ihop med mat”.

Köp inte hem mer alkohol än det du tänker går åt under exempelvis en middag, bunkra inte upp med ”i fall att alkohol”.

Är du som vuxen orolig för dina alkoholvanor kan du göra ett test på alkoholprofilen.se

Om du som vuxen är orolig över din egen konsumtion eller någon i din närhet, kontakta beroendemottagningen tel. 018 53 17 20 (telefontid kl. 08.00–09.00 och kl. 13.00–14.00).

Glad sommar önskar vi
från Operativa gruppen för
landskapets handlingsprogram mot risk-och missbruk!