DELA

Smöret är en CO2-bomb – för alarmisterna

Vi är väl några i alla fall, som minns att ledamot Jörgen Pettersson i sin första replik i det nyrenoverade lagtinget tog upp flygtrafiken och uppmanade oss alla att flyga mindre.

Han undrade även om inte landskapsregeringen och lagtinget kunde gå in för att hellre åka färja istället för att flyga.

Jag uppfattade att JP gjorde detta uttalande med tanke på miljön och klimatet. Klimatet är ju pop nuförtiden.

Därför förvånar det mig att JP nu i smör-debatten skriver: ”Jag hoppas att rapporteringen om särskilt smör baserar sig på ett gigantiskt missförstånd och att uppmaningen att undvika det med det snaraste dras tillbaka. Detta är ett typiskt läge där det sunda förnuftet borde ges företräde.”

Nej JP, det rör sig nog inte alls om ett gigantiskt missförstånd. Stan skriver i sitt matråd: ”Väljer du exempelvis rapsolja och olivolja istället för smör och palmolja så minskar du på din klimatpåverkan.”

Vi har väl alla hört att mjölk och rött kött ökar CO2-utsläppen? Och enligt klimatreligionen är detta en dödssynd. Möjligen går det att ”klimatkompensera”, med något modernt avlatssystem.

JP försvarar sig med: ” När det gäller smör betraktar jag mig som expert och kännare och med 54-åriga empiriska studier som stöd hävdar jag att smör är gott, nyttigt och stärkande för alla.” Men bästa JP, detta råd har inget att göra med om Du eller jag mår bättre, om det smakar gott eller om det fräser så fint i stekpappan, eller om det är närproducerat eller om smöret indirekt ger öppnare marker. Det är klimatet det är fråga om. Bara klimatet. Och klimatet står ovanför allt annat.

Hur sedan klimatminister Camilla Gunell nu kan kalla detta populistiskt är också en gåta för mig. Det är snarare så att Gunell är populist emot sin egen politik. Rekommendationerna är ju faktiskt helt i linje med hennes egen ”klimat”-politik. Eller börjar hon äntligen inse att det finns anomalier i klimat”-teorin”?

Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet ger alltså 1 liter mjölk upphov till cirka 1 kg CO2. En liter bensin ger knappt 3 kg i jämförelse. Ett kilo smör producerar hela 8 kg CO2. Oberoende om det är när- eller fjärrproducerat är smöret alltså en CO2-bomb! Varken fejknews eller en konspiration.

Ur klimathänseende är det alltså nästan lika onyttigt att dricka bensin, som att dricka mjölk. Däremot är det hälsosammare för kroppen att dricka mjölk och de flesta anser antagligen även att det är godare.

Så alla ni som tror att koldioxiden är ett gift, som måste bekämpas och alla ni som tror att människan kan påverka /stabilisera klimatet på jorden, så borde alltså avstå från smör, och även mjölk, för att inte kallas hycklare. Trots att EU i sin ”vishet” subventionerar mjölken i skolorna.

Vi från Åländsk Demokrati är inte alls övertygade om att vi kan påverka klimatet på jorden, än mindre att det är koldioxiden, som är den stora boven i den helt naturliga klimatförändringen. Och använder smör och dricker ibland mjölk, men helst då opastöriserad.

Men det skulle vara väldig intressant att veta hur Jörgen Pettersson egentligen ställer sig i klimatfrågan. Om du uppträder som klimatalarmist då det gäller att skära ner på antalet flygresor så borde du ju även helhjärtat stödja stadens nya smörpolitik. Smöret är en CO2-bomb.

Och avslutningsvis, inför Centerns valmöte den 3 mars inför lagtingsvalet i höst, så undrar jag även hur hela Centern ställer sig i klimatfrågan? Vi väntar med stor spänning på svaret.

STEPHAN TOIVONEN
ÅLÄNDSK DEMOKRATI