DELA

Sluta gnäll om Gunell

Diverse osanningar sprids inför valet till EU-parlamentet. Något som kan liknas vid ett drev mot Camilla Gunell (S). Det är trist och ovärdigt en så frisk demokrati som Åland. Den vanligaste osanningen som florerar just nu är att alla måste samla sig bakom Anton Nilsson, annars förlorar Åland möjlighet att påverka EU-parlamentet.

Jag tror att vännen Nils Torvalds (SFP/Alde) på egen hand kommer att återväljas som medlem i parlamentet, utan Ålands röster. Som Barbro Sundback (S) så korrekt beskrev det, så var det inte Britt Lundberg (C) som förde Nils Torvalds till Bryssel i förra valet. Det gjorde han tack vare ett massivt stöd av SFP:are från hela Svenskfinland – och säkert en hel del finska röster. Nils Torvalds kommer självklart att fortsätta arbeta med de för Åland viktiga frågorna om till exempel miljö, fiske, jakt och skogsbruk. Han har engagerat sig för Ålands bästa i Bryssel och kommer fortsätta göra så, det är min övertygelse!

Camilla Gunell är en erfaren och skicklig politiker med ett mycket stort och vitt spritt kontaktnät – hon är dessutom en stark svenskspråkig röst inom Finlands socialdemokrater. Nu kampanjar Camilla Gunell för fullt i hela Svenskfinland, vilket kommer ge henne inflytande inom SDP och ännu fler nyttiga kontakter, oavsett om hon kommer hela vägen till Bryssel.

Stora tunga SDP och dess ledare Antti Rinne håller i Finlands nycklar just nu, och kommer inom kort att leda en ny regering i Helsingfors. SDP har inte alltid haft Ålands bästa för ögonen. Camilla Gunells enträgna arbete kommer förändra detta, tror jag. I våra ”vanliga” lagtingsval har Camilla Gunell varit den mest populära politiker vi har. Varför kan man då inte rösta på henne i EP-valet? Vilket nonsens!

Lägg din röst på den kandidat du själv tror mest på. Den kandidat du själv tror kan arbeta bäst för Åland i Bryssel – oavsett vad alla konspirerande ”matematiker” och konservativa gnällspikar säger.

Välj själv – med hjärtat. Viktigast är att du röstar – oavsett vem du väljer att rösta på.

MATS SANDBERG