DELA

Sköter alla ledamöter sina lagtingsuppdrag?

Senaste tiden har vi sett skriverier om lagtingspolitikern Stefan Toivonens närvaro i utskottet i lagtinget. Socialdemokraten Igge Holmberg är en som går hårt fram i sina synpunkter. Hur ser verkligheten ut i lagtingsdebatterna tror ni. Vad säger du Igge?

Jag har följt debatterna från läktaren i flera år och inte är varken din eller andras närvaro så bra som den kunde vara. Inför varje val delges lagtingsledamöternas närvaro från lagtinget ofta i lokaltidningarna. Tror ni den informationen stämmer. Glöm det. Flera lagtingsledamöter stämplar in när plenum börjar. Sedan drar de vidare ut på stan på ärenden eller till partikansliet och hänger där. Innan plenum är slut är de förstås tillbaka i salen och stämplar ut. Det här har jag ju sett med egna ögon. Närvarostatistiken som kommuniceras ut är ett spel för galleriet, ett enda skämt.

Att kasta sten i eget glashus är fult. Att inte sköta sitt lagtingsuppdrag gentemot oss väljare och skattebetalare är minst lika illa. Frågan vi i dessa besparingstider kanske kunde ställa oss är om det verkligen behövs så många lagtingsledamöter. Kanske det är dags att banta ner lagtinget med 7–10 ledamöter och effektivisera arbetet även det politiska arbetet.

En som följer lagtingsdebatterna